Uitdagingen in peenteelt onder de loep
Het verbod op zaadcoating met Cruiser komt met rasse schreden naderbij: het middelenpakket om de wortelvlieg te tackelen wordt met het verbod met ingang van 1 januari 2019 aanzienlijk smaller. Er zijn alternatieven, maar voor de meeste daarvan gelden voorwaarden voor het gebruik of hebben ‘slechts’ een nevenwerking op de beestjes. Alle reden voor de sector om nog eens goed te kijken naar alternatieve methoden om de wortelvlieg te bestrijden of, voor zover mogelijk, zelfs buiten het gewas te houden.
De timing van een wortelvliegbestrijding wordt steeds belangrijker. Telers kunnen met plakvallen signaleren of de beestjes al in het gewas zitten. Op deze manier kunnen ze met kleinere hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen het beste effect op de vliegen bereiken. Belangrijk, want een vroege aantasting kan later in het jaar voor uitbreiding van de plaag zorgen in de tweede en derde generatie vliegen.
Tijdens de jaarlijkse open middag peen praten organisatoren Delphy en de peenacademie telers bij over de actuele ontwikkelingen, waarbij er ook ruime aandacht is voor biologische peen. Er wordt niet alleen uitleg gegeven over de biologische teeltwijze, maar ook krijgen de bezoekers uitleg over de toekomstige mogelijkheden tot het besparen in onder meer handwieduren. Bij het plantvoedingsonderzoek geven deelnemende bedrijven toelichting op hun systeem.
Bewaarproef met Cedress
Zo worden onder meer de resultaten van een bewaarproef met het biologische middel Cedress door Koppert gepresenteerd. Een klein slipje van de sluier wil Johan Wander van Delphy al wel oplichten: hij is positief verrast door de werking van dit middel op bewaarziekten. „In de kisten met peen die zijn behandeld met Cedress blijft meer over dan in de kisten met een standaardontsmetting. Dit middel geeft kennelijk meer bescherming.”
Kwekers zoeken al jaren naar een vervanger voor het ras Nerac. Op het proefveld liggen dan ook enkele nieuwe rassen. Deze worden morgen niet alleen beoordeeld op hun uiterlijk: „Met een smaaktest van in totaal zes rassen willen we meer aandacht geven aan het belang van smaak.”