Fotoserie: Foto's: Met technische snufjes strijden tegen wortelvlieg
Sander Bernaerts presenteert de Psila Protect. Korrels die zijn geïmpregneerd met uienolie worden in een geurdispenser op een paaltje op verschillende plekken rondom het perceel geplaatst met als doel de wortelvlieg verjagen. Er worden vier paaltjes per hectare geplaatst, bij voorkeur op de hoeken.
De wortelvlieg wordt aangetrokken door de geur van peen. „Door die aantrekkende geur te veranderen in een geur die de wortelvlieg onaantrekkelijk vindt, gaat hij het gewas niet in”, is de ervaring van Bernaerts. Veldproeven in onder meer Nederland en Denemarken tonen significante verschillen tussen percelen met en zonder deze geurpaaltjes.
Doek over de peenrug
Een andere techniek is het gebruik van doek over het gewas. Deze methode is misschien niet helemaal nieuw, maar wordt in de peenteelt in Nederland nog maar weinig toegepast. „In België en Frankrijk wordt er al veel gebruik van gemaakt. Nu in Nederland de noodzaak om naar andere methodes te kijken groter wordt, kan het hier ook een vlucht gaan nemen”, denkt Anton Hulsegger van Howitec. Over een deel van een rug heeft hij koolvliegdoek gelegd, in een andere rij ligt klimaatdoek. Het eerste doek heeft als nadeel dat het vrij zwaar is en ook vrij duur. Klimaatdoek is goedkoper. Eigenlijk zijn de mazen in het net te groot voor de wortelvlieg, maar desondanks gaat het beestje er niet doorheen, vertelt Hulsegger. Het beste moment om dit doek over het loof te leggen is voor de eerste vlucht (in mei). Daarna, adviseert hij, is het beter om het doek er weer af te halen. „Het doek heeft wel invloed op de groei van het loof.” Goedkoop is deze optie niet: ongeveer 30 cent per vierkante meter. „Maar de keuze is aan de teler: of je neemt het risico op schade door de wortelvlieg voor lief, of je investeert hierin.”
In het verleden zijn veldproeven gedaan met een insectenscherm dat langs de randen van een perceel met peen staat. Schermen van grofweg anderhalve meter zijn voldoende, omdat de vlieg niet hoog vliegt. Dit was een eenjarige proef en omdat de noodzaak rond de aanpak van wortelvlieg toen niet heel groot was, raakte deze methode in de vergetelheid, vertelt Hulsegger. „Misschien dat er nu weer meer aandacht voor komt, nu de nood hoger wordt.”
Insectenval 2.0
Vantage Agriometius toont de insectenval 2.0; de iScout van het Zwitserse bedrijf Pessl. Deze val bevat een camera en software die de gevangen vliegen telt en identificeert. Drie maal daags wordt een update gestuurd naar de computer van de teler. Eigenlijk is dit apparaat nog niet inzetbaar in de peenteelt, omdat de software nog geen wortelvlieg kan herkennen. Maar dat is slechts een kwestie van tijd, verwacht Fred Kwebeman van Vantage Agrometius. „We zijn met dit apparaat nu vooral actief in de fruitteelt. Maar we hebben vandaag veel enthousiaste reacties van peentelers ontvangen. Dus daar willen we zeker mee door.”