Wortelvlieg voer voor discussie op peenmiddag
In de gangbare teelt van peen waren er voor de beheersing van wortelvlieg (Psila rosae) diverse mogelijkheden. Natuurlijk, er waren jaren met (te) veel schade, maar het middelenpakket was redelijk breed. Maar dat laatste wordt stukje bij beetje minder. Het verbod op zaadcoating met Cruiser komt met rasse schreden naderbij: het middelenpakket om de wortelvlieg te tackelen wordt met het verbod met ingang van 1 januari 2019 aanzienlijk smaller. Er zijn alternatieven, maar voor de meeste daarvan gelden voorwaarden voor het gebruik of hebben ‘slechts’ een nevenwerking op de beestjes.
Coragen is een goed middel, zei een teler tijdens het veldbezoek. Maar het heeft als nadeel dat het slechts twee keer in een groeiseizoen ingezet mag worden. We hebben Benevia er nu bij, vulde Jan Salomons van Delphy aan. „Maar die is voor gangbare telers bijna niet toe te passen.” Het middel mag alleen met behulp van speciale spuittechnieken zoals sleepdoek of Hardi Twin luchtondersteuning worden ingezet in de teelt. En die heeft niet iedere teler. Bovendien geldt voor de inzet van Benevia een teeltvrije zone van twee meter langs sloten en perceelsranden. „Als je geen Benevia kunt inzetten, heb je maar twee keer Coragen. Dit jaar hadden we nog de zaadcoating, maar die is volgend jaar ook weg.”
Openheid perceel
Waarom hebben wortelvliegen voorkeur voor bepaalde percelen, vroeg een teler zich af. Daar zijn volgens Salomons meerdere oorzaken voor te benoemen. „Als er bijvoorbeeld in het voorgaande groeiseizoen peen in de dichte omgeving heeft gestaan, zijn ze al meer in de buurt. De openheid van je perceel speelt ook een rol: wortelvliegen komen sneller vanuit naastgelegen bossages een perceel peen in dan een perceel in het open veld. Maar dat zegt ook weer niet alles: op dit perceel hier midden in de polder hebben we ook twee keer wortelvlieg gehad.”
Belangrijk vertrekpunt is om de vliegen tijdens de eerste vlucht zoveel mogelijk uit je perceel te houden. In voor de wortelvlieg gunstige jaren kunnen er drie of zelfs vier vluchten in één groeiseizoen zijn. „Zo kun je eind september, begin oktober weer een hoge druk hebben”, zei Petra Rijkens van De Groene Vlieg Biocontrol.
Overlevingsmodus
Het afgelopen groeiseizoen was het langdurig heet. Wat is de invloed hiervan op de wortelvlieg, wilde een teler weten. „Er is waarschijnlijk wel een derde vlucht geweest, maar wij hebben hem niet gezien”, antwoordde Rijkens. De droogte is waarschijnlijk funest geweest voor het beestje. „Ze gaan dan meer in de overlevingsmodus zitten”, dacht een peenteler. Met beregenen stimuleer je de vlieg weer. Het is belangrijk om vanaf het begin bovenop de wortelvlieg te zitten, benadrukte Rijkens. „Schade die tijdens de eerste vlucht is ontstaan, herstelt zich niet meer.” Hoe dichter de plantafstand, hoe meer schade. „Dat maakt het voor de larve makkelijker om naar de volgende peen te gaan.”