Europese suikerindustrie eist politieke steun
De oorzaak van de wegzakkende prijzen op de internationale suikermarkt, aldus de suikerindustrie, is het handelsverstorende beleid van belangrijke suikerproducerende landen elders in de wereld, meldt de Duitse site Agrarheute. CEFS en EFFAT hebben de Europese Commissie, het Europarlement en de afzonderlijke lidstaten laten weten dat ze het verstorende beleid van landen als Thailand, India en Pakistan niet langer meer pikken.
Met hun overproductie zijn deze landen, volgens CEFS en EFFAT, verantwoordelijk voor de drastische suikerprijsdalingen. Beide organisaties hebben verder veel kritiek op de verklaringen van de Europese Commissie dat de Europese suikerindustrie zelf verantwoordelijk is voor de huidige problemen.
Thaise suikerproductie
CEFS en EFFAT houden voornamelijk Thailand verantwoordelijk voor de huidige slechte situatie op de wereldmarkt als gevolg van een buitensporige uitbreiding van de suikerproductie. Verder zouden India en Pakistan de situatie met exportsubsidies verergeren. Hier bovenop komt volgens beide organisaties ook nog de toename van de suikerproductie in de Europese Unie als gevolg van het verdwijnen van EU-quota.
Laagste niveau in 12 jaar
Op dit moment ligt de suikerprijs op het laagste niveau sinds twaalf jaar. Zowel suikerbietenproducenten als -verwerkers hebben volgens EFFAT en CEFS grote moeite om kostendekkend te kunnen blijven werken. Ook worden langetermijninvesteringen op de lange baan geschoven.
Mocht er een bietsuikerfabriek als gevolg van de huidige slechte suikerprijzen de productie noodgedwongen moeten stoppen, dan achten CEFS en EFFAT het zeer onwaarschijnlijk dat daarna ooit nog de productie van suiker in het betreffende gebied terugkeert. En dat heeft volgens de beide organisaties dan weer een ingrijpend effect op de betrokken plattelandsgebieden tot gevolg.
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrarheute