Doek valt definitief voor diquat: „Vol inzetten op alternatieven loofdoding”
Het verbod gaat in op 1 november, maar heeft een opgebruiktermijn van 15 maanden. Dat betekent dat de middelen per 4 februari 2020 definitief van de markt moeten zijn. Elk land heeft echter de mogelijkheid om zijn eigen maximale termijn aan de middelen te stellen.
In natte jaren meer risico op Erwinia
Het besluit van de EU komt niet als een verrassing, maar is desondanks een tegenvaller, zegt Van Wenum. Het middelenpakket voor loofdoding wordt daarmee erg smal: de sector heeft volgend jaar nog de beschikking over Finale, maar ook dat middel is vanaf 2020 niet meer toegestaan. Verder is er het groene middel Beloukha, maar de ervaringen hiermee zijn wisselend. Daarnaast kunnen telers het loof klappen of trekken, maar deze technieken zijn niet zaligmakend en vergroten zeker in natte jaren het risico op de verspreiding van Erwinia. „Het wordt er voor de sector niet makkelijker op.” Het loof branden, zoals in de biologische landbouw gebeurt, komt wellicht ook weer in beeld, zegt Johnny Remijn van Delphy. „Maar dit is vele malen duurder dan een chemisch middel.”
Van Wenum roept de middelenindustrie op snel met alternatieven te komen voor de loofdoding. Hij schat in dat het produceren van dergelijke middelen minder lastig moet zijn dan het maken van een gewasbeschermingsmiddel, omdat bij loofdoding alleen het loof weggebrand moet worden. „Het biologische middel werkt al een beetje op die manier.”
Schouten voorstander van verbod
Nederland is voorstander van een verbod op gewasbeschermingsmiddelen op basis van diquat. Landbouwminister Schouten heeft in mei in een Kamerbrief aangegeven het voorstel van de EU voor een verbod te ondersteunen. Ze volgt hierin het advies van het Ctgb. De minister erkende in die brief wel dat een verbod op diquat gevolgen heeft voor de akkerbouw. Ze wil daarom werken aan een uitbreiding van het middelen- en maatregelenpakket met niet-chemische maatregelen en laag-risicomiddelen, schrijft ze in deze brief.
Stem hier op de nieuwe poll op Akkerwijzer.nl: Verbod diquat betekent voor pootgoedsector weer stap achteruit