Veldonderzoek: Biodiversiteit toegenomen op gangbare akkerbouwbedrijven
Op deze boerderijen is onderzocht wat het effect is van de gangbare akkerbouw met de inzet van gewasbeschermingsmiddelen op de insectenstand, maar ook op bijvoorbeeld vogels en spinnen. In veldproeven zijn stroken aangelegd met gras en verschillende soorten bloemenmengsels en zijn de effecten van deze verschillende soorten op de biodiversiteit onderzocht. Daarnaast zijn op de bedrijven enkele duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals het ophangen van nestkasten en het plaatsen van zitpalen voor roof- en zangvogels.
Meer bloemen en insecten geteld
Dit leidde tot een breed scala aan resultaten: bij zowel de bloemen als de insecten nam het aantal (in tal en soorten) sterk toe. Ondanks dat op naastgelegen percelen met insecticiden is gespoten, werden er meer insecten zoals kevers en spinnen geteld in de stroken. Zo nam het aantal spinnensoorten met 67 procent toe. In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt werden 6 keer meer wilde bijensoorten geteld dan aan het begin van de waarnemingen. In het oosten van Duitsland werden 77 verschillende loopkevers geteld op grootschalige akkerbouwbedrijven. Hiervan behoorde een derde deel tot de bedreigde soorten. Deze toename leidde tot een sterke groei van het aantal vogels.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de maatregelen voor biodiversiteit in het agrarische landschap veel efficiënter zijn als ze met elkaar worden verbonden en gedurende langere tijd worden doorgevoerd. Om de biodiversiteit te bevorderen hoeft de productiviteit van het bouwland niet te worden beperkt. De sleutel vormt volgens BASF het gebruik van locaties die minder productief zijn. Daar kunnen leefgebieden voor de natuur gecreëerd en behouden worden. De middelenproducent streeft naar de omzetting van minder productieve grond, zoals slechte kopakkers of in de schaduw onder bomen, naar geschikte habitats voor soorten wilde planten en dieren in intensief gebruikte agrarische landschappen. Maar ook stroken langs oppervlaktewater kunnen uitstekend dienen voor het ontwikkelen van dergelijke habitats.
Farm Network voor duurzaamheid
BASF werkt sinds 2002 met het internationale Farm Network voor duurzaamheid. Doel van het project is om te achterhalen welke maatregelen een gunstig effect hebben op de biodiversiteit. Het netwerk omvat 53 bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en België. Sinds vorig jaar draait dit ook in Nederland.