‘Diquat speelt essentiële rol in Europese voedselproductie’

Met de juiste toepassing en een veilige werkwijze konden Europese boeren en voedselverwerkers al meer dan vijftig jaar op een verantwoorde manier gewassen van hoge kwaliteit telen en tegelijkertijd opbrengstverlies bij de oogst en tijdens de verwerking beperken, zegt ze. „Europa verliest hiermee een belangrijk hulpmiddel voor het concurrentievermogen van de Europese landbouw.”
'Geen alternatief in de pijplijn'
Hoe het nu verder moet met de loofdoding in de aardappelteelt weet ook zij niet. „Voor zover bij ons bekend zijn er op dit moment slechts beperkt alternatieven voor handen. Wij hebben op dit moment geen alternatief in de pijplijn.”
Alle middelen op basis van de stof diquat, waaronder het middel Reglone (geproduceerd door Syngenta), verliezen definitief hun toelating, zo maakte de Europese Commissie maandag bekend. Het verbod gaat in op 1 november, maar heeft een opgebruiktermijn van 15 maanden. Dat betekent dat de middelen per 4 februari 2020 definitief van de markt moeten zijn.
Vanuit de sector klinkt de oproep aan de middelenindustrie om snel met alternatieven te komen voor de loofdoding. Maar dat wordt volgens Verhelst een lastige zaak. „Innovatie is een langdurig en complex proces en een alternatief vinden is helaas niet zo eenvoudig.”
Stem hier op de poll op Akkerwijzer: Verbod diquat betekent voor pootgoedsector weer stap achteruit