Kans op puntbreuk remt rooien cichorei
De breukgevoeligheid van cichorei en daarmee de kans op puntbreuk wordt door de harde grond verergerd. Sensus vreest voor oogstverliezen. Volgens Rob van Bedaf, agro-logistiek medewerker binnen Sensus, speelt het probleem met name op de zwaardere gronden. Voor telers die met de oogst aan de slag gaan, heeft Sensus het advies om er voor te waken dat de diameter van het breukvlak niet groter is dan 2,5 tot 3 cm. „Bij een diameter van 4 cm zijn de verliezen al circa 20 procent”, zo waarschuwt Sensus.
Inulinegehalte bovengemiddeld
In hoeverre de campagne, die op 15 september met de eerste aanvoer van cichorei vanuit Zeeuws-Vlaanderen is gestart, hierdoor vertraging gaat oplopen is volgens Van Bedaf op dit moment nog niet te zeggen. „Dat is afhankelijk van de opbrengsten. In het begin waren die redelijk en later viel dat wat tegen. Welke kant het op gaat is nu moeilijk te zeggen. Normaal gesproken loopt de campagne door tot eind dit jaar of eerste week van 2019.” Het cichorei-areaal omvat dit jaar volgens Van Bedaf 4.000 hectare en dat is 400 hectare minder dan in 2017. De germiddelde netto-opbrengst in 2017 lag op 48,5 ton per hectare. In tegenstelling tot de tegenvallende opbrengsten, is het inulinegehalte volgens Van Bedaf dit jaar bovengemiddeld goed. „In 2017 was het gehalte gemiddeld 16,3 en dit jaar ligt het regiogebonden regelmatig boven de 17.”
Beregenen
Om stagnatie van het rooien te voorkomen, adviseert Sensus om percelen waar water beschikbaar is met minimaal 20 mm te beregenen. „Laat het water 1 tot 2 dagen doorzakken en ga vervolgens in de vochtige grond rooien”, zou luidt advies aan de telers. Als alternatief voor beregening is er op zand- en dalgronden volgens Sensus de mogelijkheid om voor het rooien in één werkgang het loof te klappen en tussen de rijen te woelen. „Zorg er voor dat de grond niet te veel opbreekt door geen grote beitels aan de woelpoten te monteren.”
Mocht de droogte nog langer aanhouden, dan kan er volgens Sensus niet meer op een acceptabele wijze worden gerooid. Een verbetering lijkt op korte termijn nog niet op komst. De weersvooruitzichten geven tot het eind van oktober nauwelijks regen van betekenis.