'Gezamenlijk grondgebruik knelpunt in Gecombineerde Opgave'
Melkveehouders die grond uitwisselen met een akkerbouwer, waarbij de veehouder mest op de grond brengt en de akkerbouwer er bijvoorbeeld bollen op teelt, lopen hier in de praktijk tegenaan, stelt Jansen. „De Gecombineerde Opgave is een van de belangrijkste dingen die een boer elk jaar moet doen. Als je dat niet goed doet, ben je strafbaar. Dus dat moet goed geadministreerd kunnen worden.”
In de voorstellen voor de nieuwe pachtwet kan zo'n eenjarige grondruilconstructie straks worden geschaard onder de nieuwe noemer 'teeltpacht', stelt Jansen. LTO Nederland heeft onlangs samen met een brede coalitie van pachters- en verpachtersorganisaties gesproken met minister Schouten over de nieuwe pachtwet, waar nu aan wordt gewerkt.
Reguliere pacht functioneert niet goed
In april 2016 hebben de samenwerkende organisaties in het zogeheten Akkoord van Spelderholt al diverse voorstellen gedaan voor modernisering van de pachtwet. De huidige reguliere (zeer langjarige) pacht functioneert onvoldoende, stellen zij. De prijzen fluctueren te veel en de pacht wordt fiscaal te zwaar belast.
Reguliere pachtcontracten worden steeds minder gesloten, ten gunste van liberale, kortdurende pachtcontracten. Daar ziet Jansen echter een prijsopdrijvend effect. En voor (melk)veebedrijven biedt een langdurig pachtcontract juist meer continuïteit. Daarom zijn er aan de minister bouwstenen aangeboden voor de nieuwe pachtwet, die beter aansluit bij de huidige landbouwpraktijk. Er zijn voorstellen gemaakt voor nieuwe pachtvormen die meer zekerheid bieden voor de pachter en tevens interessant zijn voor de verpachter. Zo is daar loopbaanpacht, flexibele pacht en teeltpacht. Deze langjarige pachtvormen passen ook goed in het concept van kringlooplandbouw, aldus de organisaties.