‘Cosun kan weinig doen aan deze lage suikerprijs’
Heermans, naast akkerbouwer ook voorzitter van het Cosun-kringbestuur Holland, legt de oorzaak van deze drastische prijsverlaging zeker niet bij Cosun. Volgens hem is het puur een gevolg van een door de politiek opgedrongen liberalisering van de suikermarkt in combinatie met een groter areaal en ook hele goede opbrengsten in de afgelopen jaren. „Dat valt nu allemaal samen en daar kan Cosun niks aan doen. Het grotere areaal en de hogere opbrengsten zorgen voor een plus van 30 procent.” Heermans wijst in deze ook op suikergrootmachten als Pakistan die met subsidie suiker op de wereldmarkt stort.
Minimale leveringsprijs
De gevolgen van deze suikermalaise voor de Nederlands telers zijn volgens Heermans op dit moment nog niet exact te duiden. „Het toewijzingspercentage is eerder dit jaar in augustus al met zo’n 12 procent van 107 naar 95 bijgesteld. De definitieve toewijzing wordt in december bepaald.” De minimale leveringsprijs van 32,50 euro per ton bieten is in principe voor langere tijd gegarandeerd en geeft volgens Heermans een mooie bodem in het bietensaldo. „Om deze leveringsprijs puur uit de suikerprijs te halen is nu wel een uitdaging.”
Op de vraag of de ledenleveringsbewijzen met deze slechte suikerprijzen nog wel in trek zijn, antwoordt Heermans: „Misschien is het juist nu wel de tijd om ledenleveringsbewijzen te kopen. Die suikerprijs komt echt wel weer terug. Wanneer is de grote vraag. Die suikerprijs op de wereldmarkt is veel meer afhankelijk van zaken als het klimaat, het handelen suiker producerende landen als Pakistan die met exportsubsidies suiker op de markt brengen en wat doet de olieprijs.” Volgens Heermans komt graan met een huidige notering van iets boven de 200 euro wel steeds dichterbij als alternatief voor de suikerbieten. „Dat gewas is ook nog eerder van het land, met minder risico’s en ook nog minder werk. Één dag zaaien, één dag combinen en tussendoor een keer spuiten.”
Verlaging toewijzingspercentage
De kringvoorzitter heeft nog geen signalen van telers uit zijn eigen regio die als gevolg van de huidige suikerprijs volgend jaar echt veel minder bieten gaan telen. „De stemming is zeker niet negatief. Dit is een prijsdip door de wereldmarkt en Cosun speelt daar op in met een verlaging van het toewijzingspercentage. Iedereen gaat daardoor dus al minder bieten telen, maar ik heb nog niemand gehoord die nu ook zijn LLB’s verkoopt. Zelf lever ik volgend jaar ook mijn toewijzing gewoon vol. Ik heb vertrouwen in de toekomst van suiker.”
Ingrijpen vanuit Europa om de suikerprijs omhoog te krikken ziet Heermans niet helemaal zitten. „Een interventieprijs maakt het dal weliswaar minder diep, maar wel langer. Soms is het dan beter om de pijn voor kortere tijd te nemen.” Heermans hoopt dat de leden wel inzien dat Cosun nauwelijks de oorzaak van deze lage suikerprijs is. „Cosun kan er niks aan doen en ik hoop dat de leden de coöperatie trouw blijven. Cosun haalt het maximale uit de bieten en doet zijn uiterste best. Maar met deze prijzen kan Cosun geen potten breken. Het suikerbedrijf staat als een huis met de beste en efficiëntste fabrieken ter wereld. En gelukkig trekt de suikerprijs in de laatste maanden weer wat aan.”