‘Eventuele alternatieven voor suikerbieten niet rijkelijk bezaaid’
Ondanks alle negatieve berichten maakt Hesselmans zich vooralsnog geen zorgen. „De Suiker Unie staat er best goed voor en is een sterke speler. Het Er zijn de concurrenten - niet alleen van verder weg, maar ook van dichterbij in de EU - die op de lange termijn eigenlijk niet levensvatbaar zijn en nu met hulp van de overheid gaan stunten. Zo hou je zwakkere fabrieken overeind en de sterkere zwak je juist af. Dit werkt marktverstorend.”
Bietenareaal Zuidoost Nederland
Volgens Hesselmans zoemt binnen zijn eigen kring het minder goede nieuws over de suikermarkt al langer rond. „Dit komt zeker niet als een verrassing, maar het is wel heel zuur.” Of dit ook directe negatieve gevolgen heeft voor het bietenareaal in de regio Zuidoost Nederland, kan Hesselmans nu al moeilijk inschatten. „Maar het zal zeker niet aantrekken. Aan de andere kant zijn eventuele alternatieven ook weer niet rijkelijk bezaaid. Tarwe is met de huidige prijzen in sommige gebieden misschien dan wel een mogelijkheid, maar in andere gebieden zoals op de lichte zandgronden is tarwe geen alternatief.”
Verdere daling funest
Evenals zijn collega-voorzitter Jos Heermans van de Cosun-kring Holland, heeft Hesselmans het volste vertrouwen dat het weer goed komt. „Zelf ga ik geen LLB’s verkopen. De bietenprijs is in het verleden steeds betrouwbaar gebleken en ik denk dat dit in de toekomst ook wel weer goed komt. De minimale leveringsprijs van 32,50 euro is wel echt de bodem en een eventuele verdere daling zou voor de bietenteelt funest zijn. Het is nu een paar jaar even doorbijten.”