Akkerbouwers zetten investeringen in de ijskast
De akkerbouwbedrijven zien de gevolgen van de droogte steeds meer terug op hun rekening-courant saldo. Volgens ABN-Amro is de gemiddelde liquiditeitspositie in het derde kwartaal 2018 met bijna 19.000 euro afgenomen. In juli was het gat tussen de inkomsten en uitgaven op de rekening-courant met 12.000 euro het grootst. Ten opzichte van vorig jaar werd in het derde kwartaal meer uitgegeven aan energie en lagen de toegerekende kosten en opbrengsten voor gewassen lager. De extra uitgaven zijn voornamelijk toe te schrijven aan beregeningskosten. Met deze barometer wil ABN-Amro inzicht geven in het liquiditeitsverloop op een akkerbouwbedrijf. De bank onderstreept dat het een gemiddeld beeld geeft. Door onderlinge verschillen in teeltplan, afzetmethode en schaalgrootte kunnen resultaten op individuele bedrijven hiervan afwijken. Ook de momenten waarop bepaalde inkomsten en uitgaven gebeuren verschillen sterk tussen akkerbouwbedrijven.
Grote onderlinge verschillen
De financiële opbrengsten voor gewassen zullen dit jaar als gevolg van de droogte sterk uiteenlopen tussen bedrijven. ABN-Amro verwacht dat door de droogte bij de meeste akkerbouwbedrijven de stand van de rekening-courant de komende maanden verslechtert ten opzichte van vorig jaar. Producten kunnen, door mindere kwaliteit, wellicht minder lang bewaard worden. Daarnaast is dit jaar meer pootgoed in kwaliteitsklasse verlaagd.
Slechtere liquiditeitspositie
Bij meer bedrijven kunnen ook liquiditeitstekorten ontstaan, mede doordat ook 2017 een matig akkerbouwjaar was en reserves zijn aangesproken. De slechtere liquiditeitspositie van akkerbouwbedrijven merken de leveranciers in langere betalingstermijnen. Volgens ABM-Amro kampen diverse akkerbouwbedrijven met een oplopende rekening bij hun gewasbeschermingsleverancier, vaak ook de afnemer van de granen. Veelal wordt de openstaande rekening gesaldeerd met de levering van de granen of betaald als de eerste inkomsten binnen zijn. Door de financiële situatie verwacht ABN-Amro ook dat veel ondernemers in de akkerbouw een pas op de plaats zullen maken wat betreft hun investeringen. De bank denkt dat bij de huidige wisselende omstandigheden het lastig is om invulling te geven aan lange termijn plannen. Anderzijds is het zo dat de akkerbouwsector gewend is aan volatiliteit.