NVWA: Drie vondsten van bruinrot in Spunta en Bartina
De bruinrotbesmettingen zijn aan het licht gekomen bij de reguliere toetsing door de NAK. In het gezamenlijke onderzoek van NAK en NVWA is inmiddels een tweede besmetting vastgesteld in een partij Spunta bij een pootgoedteler in provincie Noord-Holland. Deze partij is klonaal verwant (zusterpartij) aan de besmette partij in Friesland, waardoor sprake is van een zogenoemde lijnbesmetting. Van andere bedrijven zijn nog (zuster)partijen in onderzoek, dit kan leiden tot meer besmettingen in dezelfde lijn. Onderzoek bij de betrokken stammenteler heeft echter geen besmetting aan het licht gebracht, waardoor de bron nog niet is vastgesteld.
Het onderzoek naar de bron en verspreiding in het ras Bartina is in volle gang. De NVWA weet nog niet meer dan wat de betreffende stammenteler heeft verteld en het onderzoek is nog in volle gang. Het lijkt dan ook een losstaand geval te zijn, zegt Bert Waterink van de NVWA. Het gaat om hoogwaardig materiaal (klasse S) waarvan de teler telkens kleine hoeveelheden aflevert. Het ras Bartina wordt vooral afgezet in het buitenland.
Aantal vondsten loopt weer op
Het aantal vondsten van bruinrot loopt de laatste jaren weer op. In de jaren 2012 tot en met 2015 was Nederland vrij van de quarantaineziekte. Totdat in 2016 één besmetting opdook, waarvan uiteindelijk ook drie zusterpartijen besmet werden verklaard. In 2017 werden twee besmettingen vastgesteld. In beide jaren waren de vondsten terug te herleiden naar een zomerstorm in 2015 waarbij besmet oppervlaktewater uit het Reitdiep over het land is verneveld. Voor 2018 staat de teller nu op vier vondsten: Bruinrot werd begin dit jaar voor het laatst aangetroffen bij een Nederlandse pootgoedteler. Uitvoerig onderzoek bracht destijds aan het licht dat de bacterie hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd is op een stammenteeltbedrijf in Friesland tijdens de zomerstorm van 2015.
Het telen van hoogwaardig pootgoed langs brede watergangen die zijn besmet met bruinrot staat de laatste jaren ter discussie. De LTO werkgroep Pootaardappelen beveelt dan ook aan om geen hoogwaardig pootgoed meer langs besmet oppervlaktewater te telen, om het risico op nieuwe besmettingen met bruinrot door besmet water te beperken.