#HZPC blijft bij voorgenomen vertrek: 'Onderzoek naar #Crispr-Cas verandert wetgeving nog niet'
Schouten onderzoekt met boeren en WUR mogelijkheden voor Crispr-Cas

Het onderzoek doet ze samen met bedrijven, boeren en Wageningen UR. Ze zal in de komende twee weken een brief naar de Tweede Kamer sturen over haar vorderingen met Crispr-Cas, aldus de Volkskrant. „Voor Crispr-Cas zou ik wel experimenteerruimte willen hebben. Het is jammer dat die deur in Europa is dichtgeslagen.”
'Noodzakelijke techniek'
Voorzitter Jaap van Wenum van de LTO vakgroep Akkerbouw reageert enthousiast op het onderzoek van de minister. „Dit is hartstikke positief. Dit laat zien dat de Nederlandse overheid er mee aan de gang wil, ondanks het feit dat de EU stelt dat Crispr-Cas onder genetische modificatie valt.” Volgens de sector is dat laatste niet het geval. Crispr-Cas is een moderne klassieke veredelingstechniek waarbij niet wordt ingegrepen in de genen van de planten, zoals bij genetische modificatie wel het geval is, stelt de sector. „Het onderzoek van de minister laat zien dat zij zich bij voorbaat ook niet neerlegt bij het EU-besluit.” Crispr-Cas is een noodzakelijke techniek voor de akkerbouw, stelt Van Wenum.
Volgens Bert Lotz van Wageningen UR geeft Schouten hiermee een belangrijk signaal af. „ We lopen anders het risico dat we in Nederland blijven hangen bij de gedachte dat we dit met zijn allen niet willen. Terwijl onderzoek internationaal en nationaal laat zien dat het zorgvuldig kan en dat er grote duurzaamheidsslagen mee te maken zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de vraag: wil je een aardappel vijftien keer per jaar laten bespuiten, of heel veel minder door deze technologie?”, zegt hij in de Volkskrant.
Crispr-Cas op politieke agenda krijgen
Ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is blij met het onderzoek van Schouten. Al sinds het besluit van de EU om technieken als Crispr-Cas te verbieden probeert zij dit onderwerp weer op de politieke agenda te krijgen. „Het onderzoek van Schouten is een goed begin.” Crispr-Cas is onmisbaar voor de landbouw, stelt zij. „Als het verbod overeind blijft, zullen veredelingsbedrijven uit Europa vertrekken naar bijvoorbeeld Amerika. En dan komen producten die via deze technieken zijn geproduceerd via een omweg toch weer op onze markt. Dat is het paard achter de wagen spannen.” Het ‘nee’ van het Europese Hof van Justitie tegen Crispr-Cas vindt ze „onacceptabel”.
HZPC: we blijven bij ons voorgenomen vertrek
Handelshuis HZPC is één van de partijen die heeft aangegeven te overwegen om een deel van zijn genenonderzoek te verplaatsen naar Amerika, nu dit onderzoek in Europa verboden is. In Amerika of Azië kan dit genenonderzoek, binnen bepaalde kaders, wel. Het is heel mooi dat Schouten de mogelijkheden wil onderzoeken en politieke ruimte voor technieken als Crispr-Cas zoekt, zegt directeur Gerard Backx. „Maar dat verandert niet op kort termijn de wetgeving in de EU. Daar kunnen we geen beleid op maken. Dus we blijven bij ons beleid, totdat er besluiten zijn genomen.”
In juli besloot het Europees Hof van Justitie dat nieuwe genbewerkingstechnieken, zoals Crispr-Cas, moeten worden gezien als genetische modificatie waarop strenge wetgeving van toepassing is.