Ook Duitsland wil praten over toelating Crispr-Cas
„Ik wil in ieder geval open discussiëren over deze technologie en niet direct een negatief besluit nemen”, zei de minister. „Het besluit kan uiteindelijk zijn dat we afzien van een toepassing van Crispr-Cas, maar we moeten het onderwerp eerst inhoudelijk behandelen”, aldus Klöckner op de Duitse nieuwssite Top Agrar. „Zelfs onze coalitiepartners en de Groenen erkennen dat de eenzijdige ideologische afwijzing hen uiteindelijk ook in een conflictsituatie brengt.”
In juli besloot het Europees Hof van Justitie dat nieuwe genbewerkingstechnieken, zoals Crispr-Cas, moeten worden gezien als genetische modificatie waarop strenge wetgeving van toepassing is. Top Agrar vermeldt dat dit besluit niet is genomen op basis van een wetenschappelijk oordeel, maar na klachten van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s).
Akkerbouwvoorman Jaap van Wenum (LTO) noemt de opmerkingen van Klöckner een „hoopgevend signaal voor de gewasveredeling in de EU".
Ook in Nederland neemt de discussie over Crispr-Cas weer toe. Minister Schouten maakte gisteren bekend samen met veredelaars en Wageningen UR te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te experimenteren met Crispr-Cas. Ze zal in de komende twee weken een brief naar de Tweede Kamer sturen over haar vorderingen.