Gezocht: Aardappel die zout en veel water aankan
Als een aardappelknol een dag onder water staat, kun je ervan uitgaan dat die gaat rotten. Maar het lukt een teler lang niet altijd om het water binnen een dag van het land te krijgen, vooral niet als er diverse percelen tegelijk onder water staan. Het risico van rottende knollen zou al een stuk kleiner zijn als knollen, die twee of drie dagen onder water staan, daarna gewoon weer verder groeien. Maar de huidige gangbare rassen kunnen dat niet. Kunnen wetenschappers en veredelaars zulke rassen maken? En, zo ja, op welke termijn zou dat kunnen? „Dat gaat nog even duren”, voorspelt Rens Voesenek. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en onderzoekt onder meer hoe planten beter bestand kunnen worden tegen extreem natte omstandigheden.
Zouttolerante rassen
Voor een efficiënter veredelingsprogramma naar zouttolerantie is het van belang meer grip te krijgen op de genen die daar verantwoordelijk voor zijn, vertelt Guus Heselmans van veredelingsbedrijf Meijer. Maar tot nu toe zijn die niet gevonden. Dat komt onder meer omdat zouttolerantie niet één afgebakende factor is.
Heselmans wil zich niet wagen aan voorspellingen over wanneer zouttolerante rassen op de markt zullen komen. „Het gaat lang duren”, verwacht hij. Maar hij is wel optimistisch over de kansen. „Al ons materiaal, dat in de pijplijn zit, testen we nu ook op zouttolerantie. Dus kans is daardoor nu groter dat we in het voortraject hogere toleranties gaan vinden. Bovendien neemt de kans toe doordat we nu gericht zoeken op ouders die zout kunnen verdragen. Het kan zijn dat we over twee jaar al materiaal vinden dat beduidend zouttoleranter is.”
Lees het volledige artikel in de Veldpost, Vee&Gewas, Agraaf en Stal&Akker van zaterdag 3 november
Tekst: Agrio
Beeld: Ingrid Sweers