Ook in Polen neonicotinoïden in bietenzaad toegestaan
In 2019 mogen Poolse akkerbouwers bietenzaad gebruiken dat is behandeld met neonicotinoïden. In april dit jaar verbood de EU het gebruik van de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam in openteelten. Volgens de EU zijn neonicotinoïden systemische insecticiden die de plant opneemt. Hierdoor zouden ze ook terechtkomen in de nectar en het stuifmeel. Vanwege deze systemische werking zouden deze schadelijk zijn voor bijen.
Ontheffingen
EU-lidstaten kunnen een ontheffing geven als het middel onmisbaar is voor een bepaalde teelt. Onder dit voorwendsel heeft de Poolse landbouwminister Ardanowski een ontheffing verstrekt voor het gebruik van neonicotinoïden bij de teelt van suikerbieten. De ontheffing is geldig voor maximaal 120 dag. 8 januari 2019 en 7 mei 2019. Dat maakt volgens Vilt.be de Poolse bietentelersvereniging KZPBC bekend. Daarmee is Polen is de zesde lidstaat die een ontheffing geeft voor het gebruik van neonicotinoïden als zaadbehandelingsmiddel. Eerder dedenTsjechië, Denemarken, Slowakije, Roemenië en Hongarije hetzelfde.
Laag risico
De minister Ardanowski nam dit besluit op verzoek van de Nationale Unie van Poolse Suikerbietentelers (KZPBC). Volgens de KZPBD concludeert de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dat het risico voor bestuivers als gevolg van het gebruik van neonicotinoïden in suikerbieten laag is en alleen samenhangt met volggewassen die op hetzelfde perceel worden ingezaaid. Dit zijn voornamelijk granen, die niet aantrekkelijk zijn voor bijen. Vandaar is het gebruik van neonicotinoïden veilig voor bestuivende insecten.
Geen landbouwrealiteit
In een verklaring op haar website stelt de KZPBC dat de Europese Commissie, bij haar besluit om neonicotinoïden ook voor de teelt van suikerbieten te verbieden, de landbouwrealiteit volledig uit het oog heeft verloren. De voorzitter van de suikerbietentelers Krysztof Nykiel bedankt de Poolse landbouwminister voor deze belangrijke beslissing voor de toekomst van de Poolse suikerbietenteelt. NyKiel: „Wij geloven in het gezonde verstand van de publieke opinie, dat zich niet zal laten overtuigen door de lobby van activisten. We willen erop wijzen dat neonicotinoïden al lange tijd in bieten worden gebruikt en dat de bijenkolonies stelselmatig toenemen.”
België en Nederland
België overweegt ook om een uitzondering te maken voor een zaadomhulling van suikerbieten met neonicotinoïden. Waarschijnlijk zal landbouwminister Denis Ducarme daartoe binnenkort besluiten. „De kans dat neonicotinoïden in het Nederlandse bietenzaad alsnog wordt toegelaten voor de teelt 2019 is verwaarloosbaar klein. Dit stelt Marcel Arts, sales manager suikerbieten bij KWS. „We hebben geen signaal ontvangen dat hiertoe door Nederland een derogatieverzoek is ingediend. In ons Duitse vestiging behandelen we tot 19-12 het bietenzaad nog met neonicotinoïden. Deze zaden zijn bestemd voor de landen waar dit zaad via een derogatie dit jaar wel is toegelaten. Voor de Nederlandse markt behandelen het zaad met de insecticide Force. Dit product heeft een verminderde werking. Het werkt alleen rondom het zaad en niet in de plant. Daardoor is het niet effectief tegen luizen”, aldus Marcel Arts.