‘Vergunning nodig voor bemesting in en rond Natura 2000-gebied’
De algemene uitzondering op deze vergunningplicht in provinciale regels lijkt geen stand te houden. Zo’n algemene uitzondering is volgens het Europese Hof alleen mogelijk als met zekerheid vaststaat dat beweiding en bemesting geen negatieve effecten hebben op Natura 2000-gebieden. Het is nu aan de Raad van State om hierover verder een uitspraak te doen.
Postief effect
Daarnaast bepaalde het Europese Hof dat de Nederlandse overheid in het kader van de PAS de maatregelen met een positief effect alleen mag meenemen als het positief effect bewezen is. De Raad van State oordeelde op 17 mei 2017 al dat op dit punt gebreken kleven aan het PAS.
Het Europese Hof deed de uitspraak op verzoek van de Raad van State. Die wilde weten of het PAS in overeenstemming is met de Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar is.
De Raad van State zal zich de komende tijd buigen over de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof. Zij verwacht begin 2019 daar een uitspraak over. Deze onzekerheid heeft volgens Damen gevolgen voor de vergunningverlening. „Het is te verwachten dat de vergunningverlening van uitbreidingen van stallen in de omgeving van Natura 2000-gebieden stil komt te liggen, zo lang er geen uitspraak ligt van de Raad van State.”
Wetenschappelijke onderbouwing
Minister Carola Schouten van LNV laat in een reactie weten dat het positief vindt dat het Europese Hof een systematiek als de Programmatische Aanpak Stikstof accepteert. „Maar duidelijk is wel dat er zware eisen gesteld blijven worden aan de wetenschappelijke onderbouwing van de PAS. Het is aan de Raad van State om te beoordelen of die onderbouwing voldoende is”, aldus de minister.
„Hier word ik niet vrolijk van”, meldt Europarlementariër Anne Schreijer-Pierik (CDA) op Twitter. „Ik ga vragen stellen aan de Europese Commissie over gevolgen voor sociaal-economische activiteiten op het platteland.”