Aardappelmarkt heeft stelling ingenomen
Inmiddels is het genoegzaam bekend dat de opbrengsten extreem laag zijn. De fritesverwerkers, handelaren en producenten hebben inmiddels stelling genomen. De verwerkers bedienen zich van de contracten en kopen weinig bij voor de spotmarkt. De producenten wachten af zonder veel haast te maken om de vrije aardappelen te verkopen. Deze situatie kan zich nog weken voortslepen met als gevolg lage handelsvolume in de fysieke markt en op de termijnmarkt. Of er moet een onverwachte wending ontstaan. Bijvoorbeeld door de kwaliteit van de bewaaraardappelen of een toenemende exportvraag.
Zorgen om Bintjes
De kwaliteit van de Bintjes blijft een zorg. De lage onderwatergewichten en het hoge percentage drijvers drukken op de marktprijs van Bintjes. Diverse noteringscommissies in België en Frankrijk moeten creatief met de voorwaarden omgaan om nog een passende friteswaardige notering te publiceren.
Vroege rassen in de plus
Volgens de NEPG voorspellen de eerste indicaties over de contractprijzen voor vroege rassen een aanzienlijke stijging. Er worden grote vraagtekens gezet omtrent voldoende beschikbaarheid van pootgoed. De prijzen van de vrij verhandelbare pootgoedrassen zijn vast. PCA/Fiwap zette een prijs neer voor Nederlands pootgoed Bintje, gekocht per 5 ton klasse A, in zakken geleverd in maart 2019, per 100 kg van 90 tot 95 euro voor de maat 28/35 mm en 60 tot 65 euro voor de maat 35/50 mm. Het een en ander resulteert in een relatief hoge termijnmarkt voor de leveringsmaand april’20 van 16,50 euro, ruim 2,00 euro hoger dan een jaar geleden voor de leveringsmaand april’19.