Agrico: Crispr-Cas is een gesloten boek

De discussie over deze moderne veredelingstechniek is veel te technisch, meent hij. „Het wordt wel gebracht als het volgende wereldwonder, maar dat is het niet. Het is veel ingewikkelder dan ons wordt voorgespiegeld.” Crispr-Cas is een moderne klassieke veredelingstechniek waarbij niet wordt ingegrepen in de genen van de planten, zoals bij genetische modificatie wel het geval is. Maar Van Hoogen vreest dat het daar niet bij blijft. „Er wordt meer meegeknipt dan alleen dat ene stukje. De nakomelingen van dat ene ras zijn echt niet allemaal precies gelijk.”
Handelshuis HZPC is één van de partijen die heeft aangegeven te overwegen om een deel van zijn genenonderzoek te verplaatsen naar Amerika, nu dit onderzoek in Europa verboden is. In Amerika of Azië kan dit genenonderzoek, binnen bepaalde kaders, wel. Maar volgens Van Hoogen biedt dat geen soelaas. „Je gaat naar de VS en dan? De fritesfabrieken daar willen die techniek ook niet.” Binnen Agrico wordt dan ook niet (meer) nagedacht over een mogelijke verhuizing van het kweekwerk naar buiten de EU. „Alles waar geen wetgeving voor is gaan we niet doen. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie was daarin glashelder.”
In juli besloot het Europees Hof van Justitie dat nieuwe genbewerkingstechnieken, zoals Crispr-Cas, moeten worden gezien als genetische modificatie waarop strenge wetgeving van toepassing is.