HZPC: Trein Crispr-Cas rijdt door en wij moeten mee

„Ik geloof absoluut in deze techniek. De aardappelwereld kan Crispr-Cas gebruiken om vooruitgang te boeken.” Aardappelen verbeteren via traditionele veredeling duurt lang. „Dat maakt deze nieuwe techniek juist bijzonder interessant voor ons.” In de bieten en granen zijn de opbrengsten de laatste decennia sterk gestegen, in de aardappelen daarentegen is er relatief weinig gebeurd. Dat moet snel veranderen, en Crispr-Cas biedt die mogelijkheid, vindt hij.
Het is van groot belang dat Nederland meegaat op de rijdende Crispr-Cas-trein, zegt Backx. Als voorbeeld noemt hij de resistentie tegen phytophthora. „Stel we kunnen in de VS via Crispr-Cas een ras ontwikkelen dat resistent is tegen deze schimmelziekte. Dat ras kunnen we niet afzetten in Europa, maar wel bijvoorbeeld in Algerije. Dan zal dat impact hebben op de Nederlandse export. Dan is het toch alleen maar gunstig dat wij als Nederlands kweekbedrijf degene zijn die zo’n ras ontwikkelen.”
Mutaties
Met Crispr-Cas is heel precies te sturen op bepaalde genen. De kritiek dat er in dit proces mogelijk meer wordt meegenomen dan alleen de benodigde genen kent hij. „Ik ontken die mogelijkheid niet. Maar als het gebeurt, gebeurt het wel met planteigen genen. Mutaties doen zich ook in de natuur voor en die zijn veel groter.”
In juli besloot het Europees Hof van Justitie dat nieuwe genbewerkingstechnieken, zoals Crispr-Cas, moeten worden gezien als genetische modificatie waarop strenge wetgeving van toepassing is. Backx verwacht dat er in de EU op termijn wel een toelating komt voor deze veredelingstechnieken. „Dit verbod wordt onhoudbaar. Om terug te komen op dat voorbeeld van phytophthora. Stel dat er zo’n aardappel komt, waardoor er veel minder hoeft te worden gespoten tegen deze schimmelziekte. Daar is het milieu enorm bij gebaat. Dan gaat de politiek op een gegeven moment ook om.”
Met Crispr-Cas is de aardappelwereld nog beter in staat de wereld te voeden, zegt Backx. „Het is onze missie bij te dragen aan de voedselvoorziening in de wereld. Wij als aardappelkwekers kunnen de groeiende wereldbevolking blijven voeden, maar dan moeten we wel deze technieken tot onze beschikking hebben.”