WASDE in het teken van bijstelling Chinese graancijfers
Chinese commoditiedata - vaak een zwarte doos voor de handel - was onderworpen aan een herziening. Deze cijfers werden woensdag gepubliceerd door het Chinese staatsagentschap CNGOIC in Beijing. De USDA implanteerde de bijstellingen in haar rapportage.
Tarwehandel 1,6 miljoen ton lager
Hoewel China grotendeels zelfvoorzienend is voor tarwe en zich afzijdig houdt van de exportmarkt, heeft een extra Chinese tarweproductie van 4,5 miljoen ton een rooskleuriger beeld gegeven aan het mondiale aanbod. Dit baarde de kopers zorgen op de termijnmarkten. De wereldhandel werd 1,6 miljoen ton negatief aangepast tot 178,8 miljoen ton. Het was het zesde negatieve exportaanpassing op rij. De wereldwijde eindvoorraad werd 6,5 miljoen ton omhoog getrokken naar 266,7 miljoen ton - 7,2 miljoen ton hoger dan de gemiddelde handelsprognose.
Elders in het rapport waren de verandering beperkt. Wel een verdere downgrade van de Australië productie als gevolg van de extreem droge omstandigheden, met 1 miljoen ton tot 17,5 miljoen ton en een lager exportcijfer met 1,5 miljoen ton tot 11,5 miljoen ton.
Maiscijfers in lijn
Voor het grootste deel waren de maiscijfers in lijn met wat analisten hadden verwacht. Maar al het goede werk werd ongedaan gemaakt door de aanpassingen die werden opgenomen voor de binnenlandse productie van China. Wereldwijde eindvoorraden voor 2018/19 werden vastgesteld op 159,35 miljoen ton in oktober, waarbij de handel verwachtte dat ze een vermindering van ongeveer 1 miljoen ton zouden laten zien. Wat kwam was bijna een verdubbeling tot 307,5 miljoen ton omdat de Chinese eindvoorraad 18/19 naar 207,49 miljoen ton (+149 miljoen ton m/m) werd aangepast. Het Amerikaanse rendement werd bijgesteld tot 178,9 bushels per acre (-1,8) waardoor de VS-productie en eindvoorraad iets afnam. De Argentijnse maisproductie steeg met 1,5 miljoen ton tot 42,5 miljoen ton en Oekraïense productie steeg met met 2,5 miljoen ton tot 33,5 miljoen ton.
Soja redelijk in evenwicht
De sojaproductie daalde licht als gevolg van een daling van de oogsten in de VS en Argentinië. Maar de achteruitgang van de Chinese consumptie (waarschijnlijk gekoppeld aan de varkencrisis) hield de balans redelijk in evenwicht.