Nieuw onderzoek naar Erwinia in pootaardappelen
Erwinia blijft een heel lastig probleem voor de Nederlandse pootaardappelsector. Het aantal latente besmettingen daalt niet. Ondanks dat steeds meer pootaardappelen worden getest op de bacterieziekte. Daarmee vormt Erwinia een toenemende bedreiging voor de Nederlandse pootaardappelteelt. Steeds meer partijen pootaardappelen worden afgekeurd als gevolg van aantasting door deze rot veroorzakende ziekte. Dat er duidelijk actie moet worden genomen is nu wel duidelijk. Om invulling te geven aan de programmering 2019 voor Erwinia is begin dit jaar de stuurgroep van het ‘Plan van Aanpak Erwinia’ van start gegaan. Binnen deze stuurgroep is als eerste nagedacht over de vraag welke kennis er ontbreekt om besmettingen van schoon materiaal te kunnen voorkomen. In zijn weblog stelt LTO senior adviseur Jeroen Kloos bleek dat dit een hele fundamentele vraag is. Want in de parktijk komt het vaker voor dat miniknollen, die onder schone en gecontroleerde omstandigheden worden geproduceerd, al snel na het uitplanten besmet kunnen zijn met Erwinia. Onbekend is waar die besmetting vandaan komt.
Afbakening onderzoeksvraag
Met deskundig advies van de WUR en de NAK kwam de stuurgroep tot een goede afbakening van de onderzoeksvraag om te gaan uitzoeken waar de Erwinia besmettingen vandaan komen. Op basis van deze onderzoeksvraag is vervolgens een voorstel opgesteld om te komen tot een Publiek Private Samenwerking (PPS) Dit voorstel is ingediend bij de topsectoren. Het richt zich op het vergaren van strategische kennis voor de preventie van bacterieziekten in pootaardappelen. De beoordeling van het PPS-voorstel qua innovatiegehalte en relevantie was positief. De Topsector T&U (Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) heeft laten weten het voorstel te willen honoreren. In de praktijk betekent dit dat het voorstel met een positief advies naar de minister gaat, om het in de programmering en begroting op te nemen voor de uitvoering, die in 2019 van start gaat.
BO Akkerbouw ook positief
Ook de Sectie Teelt van de Brancheorganisatie Akkerbouw heeft in haar halfjaarlijkse vergadering het voorstel positief beoordeeld en zal financieel bijdragen met geld afkomstig uit de reserves van het voormalig Productschap Akkerbouw. Jeroen Kloos: „Formeel moet het BO Akkerbouw bestuur hierover nog een besluit nemen, maar normaliter gaat de PPS begin komend jaar van start. Naast de BO Akkerbouw participeren ook HZPC, Agrico en de NAK-deelnemers in het consortium. De WUR is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke uitvoering en analyses.
Brainstormen
Om de programmering voor 2019 verdere invulling te geven komen begin december deskundigen uit de teelt, advies en voorlichting, leveranciers, industrie en handel, onderzoek en kennisinstellingen, en beleid bijelkaar om ieder vanuit zijn/haar eigen perspectief vragen en ideeën inbrengen om zo tot een compleet, breed gedragen Plan van Aanpak Erwinia te komen.
Uitkomsten
Aan het begin van elk onderzoek is het ongewis wat de uitkomst zal zijn. Dat geldt ook voor dit voorstel, om te beginnen met het begrijpen van waar de eerste besmettingen met Erwinia vandaan komen. In zijn weblog stelt Jeroen Kloos dat daarover diverse hypotheses de ronde doen. Maar wetenschappelijk en op feiten gebaseerd inzicht daarover ontbreekt nog. De verwachtingen van dit onderzoek zijn dat er nieuwe inzicht en kennisopbouw ontstaat.