Den Herder: rekening houden met onkruid, bemesting en middelengebruik bij groenbemester
Den Herder zegt dat met dikkere zaai veronkruiding van groenbemesters minder kans krijgt. „Je wint dan op de begingroei. Het gewas gaat de grond gemakkelijker bedekken. Het kan ook van nut zijn als je laat zaait, bijvoorbeeld eind september. De kleine plantjes bedekken de grond snel en ze wortelen vaak wel 30 centimeter diep. Het kan onder die omstandigheden wel eens lonen om wat meer kilo’s te zaaien.”
De bemesting van de groenbemester is een andere keuze. Hier hoort de Delphy-adviseur wel eens de zwart-wit discussie over wel of niet bemesten. „De een zegt dat het gewas zich anders niet ontwikkeld en de ander is tegen bemesten, omdat de groenbemester zelf aan het werk moet met de wortels. Misschien moet je eerder kiezen voor niet te schraal en niet te rijk. Daarbij kan je de voorraad voeding in de bodem het best vooraf schatten of laten meten.”
Een rem op de groei van de groenbemester kan volgens Den Herder de aanwezigheid van chemie uit de voorgaande teelt zijn. Hij vermoedt dat door de nawerking van bodemherbiciden in de graanstoppel de kiemplantjes van de groenbemesters soms moeilijk op gang komen. „Je kan het enigszins wegpoetsen met stikstof, lijkt het.” Dat de rem minder sterk is na een lichte bewerking van de stoppel wijst volgens Den Herder erop dat de bodemherbicide wel eens de oorzaak van een matige begingroei van de groenbemesters kan zijn in de gangbare praktijk. In een droog jaar kan de bodemherbicide vertraagt op gang komen.
Paar uur
Direct na het klappen inwerken van de groenbemester heeft als risico dat er een inkuileffect optreedt. Een paar uur de resten van de groenbemester laten liggen maakt al groot verschil voor het resultaat. Den Herder: „Op een bijeenkomst van het Biocafé hoorde ik van telers die dit najaar toch wat geploegd hadden dat ze blauwe grond bovenhaalden. Dat wijst erop dat ze vorig jaar toch de groenbemester te veel ‘ingekuild’ hadden. Als je zoveel vocht meeneemt heb je gauw schade. De groenbemester verteert dan niet, maar hij gaat rotten.”
Themamiddag
Deze week is er een speciale themamiddag over groenbemesters op proefbedrijf 't Kompas in Valthermond. Lees meer over deze middag in de regiokranten van Agrio. Veldpost, Stal&Akker, Vee&Gewas en Agraaf blikken vooruit op deze dag. Meer over het programma staat op de internetpagina van het evenement. Dit maal is er extra aandacht voor het goed beëindigen van de teelt van de groenbemesters en het verkleinen en inwerken ervan.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes