'Voorlopers in akkerbouw belonen in plaats van beperken met regelgeving'

Die beloning moet uit brede hoek komen. Niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit de retail- en de bankensector. Maar, voegt de bank daar aan toe, er moet wel onderscheid worden gemaakt tussen bedrijven: Wat zijn de voorlopers en welke bedrijven kunnen nog een slag maken in duurzaamheid? Een voorbeeld van zo'n financiële prikkel is onder meer een lagere risico-opslag bij financiering, als een akkerbouwer de (oogst-)risico’s beperkt door een beter waterbufferend vermogen of een lager droogterisico.
Eerlijkere prijs
ABN Amro denkt dat er voor de sector ook winst is te behalen in het breder informeren over de productiewijze en waarde verhogende activiteiten. Door die informatie door de hele keten zichtbaar te maken, hebben akkerbouwers meer kans op een eerlijkere prijs, meent de bank, omdat de waarde die aan het begin van de keten is toegevoegd vastgehouden kan worden tot aan het einde van de keten naar de consument.
Dat vraagt ook om een open houding van de ketenpartners, want alleen dan komen mogelijkheden tot verbetering in beeld, aldus ABN Amro. De bank meent dat voorop lopen in duurzaamheid kansen biedt voor de Nederlandse akkerbouw die sterk gericht is op export. „Duurzaamheid is niet alleen een West-Europees thema, maar zal ook in Azië en andere opkomende economieën steeds belangrijker worden. Door voorop te lopen in deze ontwikkeling kan Nederland gidsland zijn voor een duurzame landbouwpraktijk.”
Bodemuitputting voorkomen
Verder moeten akkerbouwers inzetten op het voorkomen van bodemuitputting. Goed bodembeheer creëert volgens de bank een breder maatschappelijk draagvlak. „Met behulp van een bodempaspoort kunnen boeren en tuinders de bodemkwaliteit betrouwbaar en transparant weergegeven en het onzichtbare zichtbaar maken.”