‘Specialist maakt even pas op de plaats’
In de vollegrondsgroente en bloembollen zijn specialisten meer regel dan uitzondering. Deze bedrijven hebben de focus op één of een beperkt aantal gewassen en zijn daar vaak ook groot in. Ook in poot-, consumptie- en zetmeelaardappelen zijn in de afgelopen decennia grote gespecialiseerde bedrijven ontstaan. Vaak hebben ze nog wel een compleet bouwplan op eigen grond, maar met behulp van aanvullende grond, door ruil of huur, hebben zij hun kans gegrepen om te groeien.
Wat heeft het hen gebracht, wat zijn het voor ondernemers en voor welke uitdagingen staan ze? Het is een beetje appels met peren vergelijken. „Maar wat je in ieder geval kunt vaststellen, is dat er weinig specialisten meer bijkomen. De grootste groei is geweest”, zegt bedrijfsspecialist Erik Arts van Countus in het vakblad Akkerwijzer.
Lees het volledige achtergrondartikel over specialisatie in het vakblad Akkerwijzer dat zaterdag 24 november is verschenen.
Tekst: Agrio
Beeld: Fenneke Wiepkema