Column: Column Canada: ‘Wij hebben nog geluk gehad in dit extreme jaar’
September was nat en koud, met natte sneeuw. Normaal gesproken is dat een droge maand, nu vielen er beduidend meer buien. En dat had zijn weerslag op de producten op het land. De bonen en koolzaad lagen in het zwad om te drogen, maar dat lukte totaal niet. De bonen hebben uiteindelijk zes tot acht weken zo op het land gelegen, terwijl ze normaal gesproken binnen tien dagen van het land worden gehaald. Op 20 oktober hebben we het laatste perceel koolzaad gecombined, in andere jaren is dat half september zeker klaar. Zo liep alles dit jaar een beetje anders.
Lees verder onder de foto
In oktober kregen we nog een bui van 15 mm. Dat is op zich niet zo veel, maar deze regen viel precies op het verkeerde moment. Je bent dan even helemaal uit de oogst van de aardappelen en de uien. Dus hebben we de aardappelrooiers even laten staan en zijn overgestapt op de bietenrooiers. Uiteindelijk hadden we de laatste aardappelen pas op 9 oktober in de schuur, de eerste sneeuw was toen al gevallen. Deze aardappelen kwamen dan ook erg koud binnen, maar gelukkig zijn ze wel goed.
Net als in Europa is ook in delen van Canada een gebrek aan aardappelen. Hier in Alberta valt het overigens mee, maar in andere delen van Canada, zoals in het oosten of in het zuiden van Manitoba ziet het er beduidend slechter uit. Daar zijn de opbrengsten laag, is de sortering kleiner of zijn zelfs hele delen niet geoogst vanwege vroege sneeuw en vorst. Nee, dan hebben wij nog geluk gehad. Wel valt op dat ook hier de industrie nu alles wel wil hebben, zo lang het maar op een aardappel lijkt.
Op ons bedrijf verwachten we slechts een paar ton minder te hebben geoogst: ongeveer 55 ton per hectare. Daarmee ligt het toch dicht bij een gemiddelde opbrengst. En ook de kwaliteit lijkt goed. Gezien de omstandigheden in dit uitdagende oogstjaar hadden we ook verwacht dat de kwaliteitsverliezen in de bonen en koolzaad hoger zouden zijn. We hebben nog heel veel bonen met het predicaat Grade #1.
Alles is er bij ons gelukkig uit en we zijn met het laatste landwerk bezig. Doordat het licht vriest kunnen we het land nog op om de grond te bewerken of om mest uit te rijden. Ook de ruggen voor onze 420 hectare aardappelen hebben we al klaargelegd voor volgend jaar.
Lees verder onder de foto
Nu gaan we weer over op het afleveren van aardappelen en granen. De aardappelen liggen in de schuur, de bieten op de centrale stortplaats. We hebben voor de aardappelen een opslagcapaciteit van 24.000 ton losgestort, er gaat hier niet veel af land weg, dit jaar zo'n 1.000 ton. Het afleveren van de aardappelen gaat het hele jaar door, iedere week gaat er een partij weg. Zo laden we vanmiddag weer 15 vrachten voor Lamb Weston. Daarin zijn we gelukkig vrij flexibel: we hebben zelf zes vrachtwagens om de aardappelen naar de fabrieken te brengen.