Mycorrhiza voor zaaizaad en plantgoed
Plantenwortels die in symbiose leven met mycorrhizaschimmels kunnen veel meer mineralen en water uit de bodem opnemen. Het maakt de planten aanmerkelijk weerbaarder. De mate van infectie door aantastingen en (bewaar-)ziekten zoals Phoma en Fusarium hangt sterk samen met de aanwezigheid van mycorrhiza. Over het algemeen wordt gezegd dat de wijze van verwerken, klimaat en temperatuur bepalend zijn voor de mate van aantasting en uitbreiding van aantastingen. Maar de gezondheid van de plant zelf speelt een belangrijkere rol. Een groter wortelstelsel vergroot de variatie en het aanbod van mineralen tijdens de groei. De bodembiologie van het perceel is hierbij van zeer groot belang voor het omzetten en vrijmaken van de benodigde mineralen in de juiste hoeveelheden. Zo worden planten sterker en weerbaarder. Mycorrhiza‘s vormen daarnaast ook een fysieke barrière en bescherming tegen kwalijke indringers.
In de meeste akkerbouwgronden zijn echter nog maar weinig mycorrhiza ‘s aanwezig. Bovendien moeten plantwortels en mycorrhiza ’s bij elkaar in de buurt zijn om een symbiose te vormen voordat de fijne opnamewortels afsterven. De beste methode is dan ook om mycorrhizasporen rechtstreeks onder het zaaigoed of plantgoed te leggen. Daarvoor ontwikkelde PHC MycorGran als aanvulling op het bestaande assortiment mycorrhizaproducten.
Wat is MycorGran?
Kortgezegd is MycorGran een revolutionaire biostimulant voor zaden. Het is compleet en heeft een brede werking voor de plant. De samenstelling van mycorrhiza, rhizobacteriën en fulvine werkt synergetisch en is onmisbaar voor bijna ieder gewas. Het vervangt de zaadcoating die u eigenlijk zou willen. Met MycorGran ben u onafhankelijk in zaadkeuze. MycorGan is dan ook uitstekend geschikt om bij zaai-, plant- en pootgoed toe te passen.
De effecten bovengronds
Door de mycorrhiza schimmel is de plant in staat om water en alle essentiële mineralen op te nemen die het nodig heeft. Dit kan voor meer loofvorming zorgen, maar vooral voor een hogere nutriëntendichtheid. De fulvine in MycorGran stabiliseert de celmembranen onder stressvolle en/of droge omstandigheden. Hierdoor treedt er minder groeivertraging op en levert het een verschil in kwaliteit, eiwitten en suikers.
Effecten ondergronds
De fulvine maakt o.a. fosfaat en ijzer vrij bij kieming van de zaden. De rhizobacteriën produceren o.a. stikstof en boterzuur voor meer wortelvorming. Mycorrhiza werkt synergetisch en zorgt dat wortels langer blijven leven. Tevens wordt door de schimmeldraden het opnamebereik tot 700 % vergroot. Hierdoor wordt capillair water eenvoudig bereikbaar. Glomaline, uitgestoten door mycorrhiza, zorgt voor betere bodemstructuur en aggregaat-vorming. De combinatie van bodemaggregaten en de humuszuren in MycorGran voorkomt uitspoeling van elementen zoals stikstof. (klik hier voor een van de artikelen die wij al eerder schreven over de werking van bodemleven en de positieve effecten).
MycorGran in de praktijk
Er zijn al diverse proeven met MycorGran opgezet. Door Delphy werd deze zomer in Ulestraten een proef uitgevoerd met het aardappelras Fontane.
In metingen ten opzichte van de onbehandelde controle (UTC) nam oa. het onderwatergewicht en de totale gewicht van de oogst toe. Bij het totale gewicht zat de groei vooral in de aardappelmaat 50+ (zie tabellen). Het volledige rapport van Delphy kunt u bij ons opvragen.
MycorGran kan eenvoudig worden toegepast door middel van zaaimachines met granulaatstrooiers. Daarmee komen de fijne korrels meteen op de juiste plaats.
Aanbevolen dosering :
Mais: 4 kg/ha
Zetmeel aardappels: 3 kg/ha
Akkerbouw algemeen: 0,05 gram/zaad
Toelatingen:
MycorGran is gecertificeerd volgens EC 834/2007 – 889/2008 voor biologische teelten.
Voor meer informatie en een op maat gesneden advies komen wij graag in contact met u.