KNMI ontwikkelt interactieve kaart neerslagtekort
Uitgangspunt voor de kaart vormen de beelden van de KNMI-neerslagradars die met ruim 300 KNMI-neerslagstations zijn gekalibreerd. Deze neerslagkaarten met een resolutie van 1 bij 1 kilometer zijn gecombineerd met verdampingskaarten om het neerslagtekort heel lokaal te kunnen berekenen. Voor elk punt op de interactieve kaart wordt het verloop van het neerslagtekort gedurende het seizoen getoond in de vorm van een grafiek, meldt het KNMI.
Klik hier om de kaart te bekijken.
De afgelopen zomer was een van de droogste ooit. Gemiddeld over heel Nederland werd op 8 augustus het maximale neerslagtekort bereikt van 309 millimeter. Sinds 1901 was het tekort slechts in vier zomers nog hoger, met 1976 als recordhouder. Zo'n extreem droog jaar komt gemiddeld eens in de 90 jaar voor, aldus het KNMI. Voor een zomer zoals die van 2018 is de herhalingstijd berekend op eens in de 30 jaar.
Geen trend in droogte
Over de afgelopen eeuw hebben de toename in regen in de zomer en de verdamping door warmere en zonniger zomers elkaar gecompenseerd en is er geen trend in droogte te zien, meldt het KNMI. 'De kans op een droge zomer zoals die van 2018 is tot nu toe niet veranderd door het versterkte broeikaseffect en we kunnen de droogte er niet (gedeeltelijk) aan toeschrijven.'
Uit klimaatonderzoek komt naar voren dat het zuiden van Europa droger wordt en het noorden natter. Nederland zit daar precies tussenin en dat betekent dat het nog beide kanten op kan gaan. Wel blijkt uit recent onderzoek dat de kans op droogte toeneemt in de toekomst, aldus het instituut.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: KNMI