Ook België staat met neonicotinoïden gecoat bietenzaad toe
Het gaat om Cruiser en Poncho Beta. De Belgische ontheffing heeft vanaf 15 februari een duur van 120 dagen. Het gaat om bietenzaad op basis van thiamethoxam, beta-cyfluthrin en clothianidin. De vrijstelling is alleen gegeven voor gewassen die tijdens het groeiseizoen niet in bloei komen. Daarnaast moet de teler zijn bouwplan afstemmen op deze teelt, door een volggewas te kiezen dat niet aantrekkelijk is voor bijen, zoals graan. Hiermee wordt voorkomen dat bijen in het volgende gewas alsnog te veel neonicotinoïden binnen kunnen krijgen.
„Zowel bieten als bijen zijn hiermee beter beschermd”, zegt Maarten Trybou, hoofd van de dienst Gewasbeschermingsmiddelen bij de FOD Volksgezondheid op de Vlaamse nieuwssite Vilt. België wilde een vrijstelling voor gecoat bietenzaad, omdat het alternatief – het spuiten met pyrethroïden – veel schadelijker is.
Nederlandse aanvraag
Ook Nederland heeft een aanvraag ingediend voor een vrijstelling van het gebruik van bietenzaad dat is behandeld met neonicotinoïden. De sector wacht nog steeds op een antwoord van de minister, maar de tijd begint te dringen. De aanvraag is ingediend voor een verlaagde dosering van neonicotinoïden en voor een selectief deel van Nederland. Voor dat laatste heeft Suiker Unie gekeken naar die gebieden waar de insectendruk het hoogst is en waar bestrijding met andere middelen niet succesvol is.
De Europese Unie besloot eind april tot een totaalverbod op het gebruik van neonicotinoïden. Dit verbod wordt op 1 januari 2019 van kracht.