Column: Column Henk Nienhuis: Terugblik in de Veenkoloniën
Avebe was decennialang het zorgenkindje in de Veenkoloniën. In de tachtiger jaren hebben boeren en overheid grote stortingen gedaan om het bedrijf overeind te houden. Nu betaalt Avebe zonder ondersteuning een prestatieprijs die hoger is dan ooit. Maar ook het management is de laatste 25 jaar sterk verbeterd. Geen buitenlandse fratsen meer en een no-nonsens beleid dicht bij huis.
Agrifirm verwacht een graanprijs te kunnen betalen die fors hoger is dan de afgelopen paar jaar. Vooral kwaliteitsgranen zoals brouwgerst en baktarwe maken goede prijzen. Dat mag ook wel in een schaarstejaar als dit. De kwaliteit van onze brouwgerst is de beste in Europa, schrijft Agrifirm in zijn ledenblad. De voergranen blijven wat achter. Waarschijnlijk vindt Agrifirm dat ze met dit akkerbouwgewas de veehouderij niet nog meer onder druk mag zetten.
Waarom gaat het met Cosun nu plotseling zo’n stuk slechter? Jarenlang was de suikerbietenteelt op onze boerderij één van de best renderende gewassen. Onze suikeropbrengsten zijn sterk gestegen. De laatste jaren werd van achter de bestuurstafel de teeltoppervlakte gestimuleerd met de uitspraak erbij dat de bietenprijs zeker met een 4 zou beginnen. Echter, niet alleen dit jaar, maar ook voor volgend jaar wordt er al een bietenprijs afgekondigd die dichter bij de 35 euro gaat liggen. Nu is het advies weer minder bieten uit te zaaien in 2019. Ook leveren we het geld van 1 procent suiker in. De basisprijs is van 16 naar 17 procent gegaan. Het gaat daar niet goed.
Kijkend naar ons eigen bedrijf kom ik tot de conclusie dat het rendement op onze boerderij dit jaar fors lager wordt, zowel van zetmeelaardappelen als van suikerbieten. De opbrengst van onze brouwgerst viel mee. We verwachten een goede brouwgerstprijs en we hebben een suikergehalte van 19 procent. Suikerbieten doen het gewoon qua saldo stukken slechter, maar dat geldt niet alleen voor ons gebied.