Agrico en HZPC verbieden teelt hoogwaardig pootgoed langs ‘bruinrotsloot’
Agrico-telers die toch hoogwaardig uitgangsmateriaal telen direct langs besmette watergangen krijgen te maken met een zware sanctie. „Dit pootgoed gaat weg als klasse A”, zegt directeur Jan van Hoogen. Zijn HZPC-collega Gerard Backx is daar minder stellig in. „Ik durf nog geen keihard antwoord te geven op wat we doen als een teler het wel doet.”
De handelshuizen hopen met deze maatregel de risico’s op bruinrot door opspattend water uit de sloot te verkleinen. „Het verleden heeft ons geleerd dat opspattend water uit een sloot heel ver kan komen”, aldus Backx.
Per geval bekijken
Van Hoogen en Backx erkennen dat zo’n maatregel wel wat discussie kan oproepen. Niet in elke besmette watergang zal het risico op opspatting van water naar het land groot zijn. En ook over de breedte van de bufferstrook valt te discussiëren. Beide handelshuizen willen hierover geen harde regelgeving opleggen, maar bekijken per geval wat verstandig is.
In enkele gebieden langs besmette watergangen hebben pootgoedtelers zelf al vrijwillig zo’n bufferstrook ingesteld. Ook de LTO werkgroep Pootaardappelen pleitte eerder dit jaar al voor de invoering van een dergelijke zone langs brede sloten waarin de bruinrotbacterie zit.
Derde jaar op rij bruinrot
De Nederlandse aardappelsector is nu voor het derde jaar op rij weer geconfronteerd met bruinrot. De pootaardappelsector was zelfs sinds 2010 vrij van deze quarantaineziekte. De besmettingen van de afgelopen twee jaar waren na uitgebreid onderzoek van de NVWA allemaal terug te herleiden naar de zomerstorm op 25 juli 2015. Op die dag is water uit een besmette watergang over pootgoed verneveld door de harde wind. De besmettingen van dit jaar zijn niet met zekerheid te koppelen aan besmet oppervlaktewater, maar de NVWA heeft ‘sterke vermoedens’ dat dit wel het geval is. Het aantal bruinrotbesmetting voor oogst 2018 staat nu op vijf: vier in pootgoed en één in consumptie. Een tweede geval van consumptieaardappelen is nog in onderzoek maar volgens de NAK is het zeer waarschijnlijk dat ook hier uitkomt dat de aardappelen zijn besmet met bruinrot.