BO Akkerbouw inventariseert wensen en projectideeën
De onderzoeken, die onder de vlag van BO Akkerbouw worden opgezet, dienen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de praktijk. Daarom roept de BO Akkerbouw akkerbouwers, de leden van BO Akkerbouw, kennisinstellingen en andere relaties om wensen en projectideeën in te dienen. De BO heeft een systeem opgezet waarbij eerst een boerenpanel de prioriteit aangeeft van de verschillende onderzoekswensen, en vervolgens waarna de Sectie Teelt bepaalt waar en of de middelen daadwerkelijk worden ingezet. De uiteindelijke selectie verloopt dus in twee fasen: in eerste instantie vindt er een prioritering van de wensen en de projectideeën plaats, om vervolgens te komen tot de uitwerking tot volledige projectvoorstellen. In de besluitvormingsprocedure wordt bewust rekening gehouden met de Call van de TKI’s Agro& Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Doelstelling en kostenverdeling
Gewas-overschrijdend teeltonderzoek is de belangrijkste doelstelling voor de BO Akkerbouw. De BO Akkerbouw is een gezamenlijke vereniging van boeren en bedrijfsleven. De samenwerking tussen teelt en bedrijfsleven zorgt ervoor dat er extra financiële middelen beschikbaar komen en dat er ook een beroep gedaan kan worden op cofinanciering door de overheid. De kosten van het ‘apparaat BO Akkerbouw’ worden gedragen door de contributies van de lid-organisaties. De BO fungeert daarnaast ook als een platform waar de verschillende bedrijven uit de akkerbouwketen elkaar ontmoeten. De BO neemt uitdrukkelijk niet de rol van belangenbehartiger op zich. Wel wordt er samen opgetrokken voor parallelle belangen in de gewasbeschermingsproblematiek met het Actieplan Plantgezondheid en in de klimaatdiscussie.
Onderzoeksbijdrage per hectare
BO Akkerbouw organiseert zelf het onafhankelijk onderzoek voor de sector. Dit gebeurt aan de hand van het door de minister van LNV verbindend verklaarde Programma Onderzoek en Innovatie. Via een verplichte onderzoeksbijdrage per hectare betalen akkerbouwers gezamenlijk het onderzoek. Via deze weg investeren ze in kennisontwikkeling, kennisverspreiding en innovaties op het gebied van onder meer bodem, gewas, water, kringlopen, klimaat en plantgezondheid. Dergelijke onderwerpen hebben een complexe achtergrond. Daardoor zijn onderzoeken kostbaar en niet door een individuele akkerbouwer te financieren. Voor de sector reden om dit collectief te organiseren. Uitgangspunt daarbij is dat telers nu of in de toekomst baat hebben bij de resultaten.