Zonder neonicotinoïden in bietenteelt resten slechts Force, bladluisbestrijdingsmiddelen en pyrethroïden
Bietentelers krijgen over ongeveer een week de uitnodiging voor de online zaadbestelling van Suiker Unie. Daarin kunnen ze niet alleen hun rassenkeuze aanvinken, maar ook of ze al dan niet gebruik willen maken van zaad dat is behandeld met Force. Dit insecticide in het pillenzaad werkt tegen bodeminsecten (ondergrondse bietenkevers, ritnaalden, wortelduizendpoten, miljoenpoten, ondergrondse springstaarten en emelten). „Maar helaas werkt het niet zo goed als de neonicotinoïden”, zegt Raaijmakers. Is er niet gekozen voor met Force gecoat zaad dan zijn er later geen mogelijkheden meer om in te grijpen tegen bodeminsecten.
Als telers Vydate 10G nodig hebben omdat ze de schadedrempels voor vrijlevende, wortelknobbel- en stengelaaltjes hebben overschreden op hun perceel dan kan in de meeste gevallen Force achterwege worden gelaten. Het IRS adviseert echter om Vydate 10G niet te bestellen om alleen maar insecten te beheersen, daarvoor is Vydate 10G te duur.
Wie tijdens het groeiseizoen problemen krijgt met bietenkevers, tripsen en bietenvliegen heeft als enige redmiddel de inzet van pyrethroïden. Maar Raaijmakers waarschuwt deze middelen alleen in te zetten als de problemen heel groot zijn. „Ze doden namelijk ook de natuurlijke vijanden van bietenvliegen en bladluizen. Daarmee creëer je dus een veel groter probleem.” Daarbij komt nog dat de groene perzikbladluis, de overbrengers van vergelingsvirussen, resistent is geworden tegen pyrethroïden. Bij overschrijding van schadedrempels van bladluizen kunnen telers ingrijpen met Calypso, Teppeki of Pirimor.
Zaadbestellingen
Raaijmakers verwacht dat veel telers bij de zaadbestellingen zullen kiezen voor zaad dat is behandeld met Force. Maar dat is volgens haar lang niet altijd nodig. Bij het kiezen van het bietenperceel is de voorvrucht en de grondsoort bekend, het bestelprogramma van Suiker Unie kan op basis van deze informatie aangeven of Force al dan niet noodzakelijk is. Op de kleigronden zijn meer problemen door bodeminsecten te verwachten. Op zand en dal/veen is Force alleen nodig als de teler een grasachtige als voorvrucht heeft geteeld. „Dan is er namelijk meer kans op ritnaalden en emelten.” Force beschermt de planten, maar alleen als de druk van bodeminsecten niet te hoog is. Als er te veel bodeminsecten zitten, zullen er toch veel planten wegvallen.
Suiker Unie heeft gemeld dat er de mogelijkheid is om reeds besteld bietenzaad met Force te ruilen voor zaad met neonicotinoïden in het geval er toch nog een vrijstelling komt voor de neonicotinoïden. Maar die kans lijkt erg klein nu het ministerie heeft aangegeven dat het nog tot een maand kan duren voor hier een besluit over wordt genomen. En daarmee komt de vrijstelling voor komend seizoen te laat.