Dringende oproep van Cosun aan minister Schouten
'Nederlandse bietensector raakt stevig op achterstand door verbod neonicotinoïden'
Het wegvallen van deze categorie gewasbeschermingsmiddelen op deze korte termijn heeft een enorme impact op de suikerbietenteelt, aldus Cosun. Daarom heeft het suikerconcern eerder dit jaar een beperkte vrijstelling aangevraagd voor het gebruik van één van deze middelen, Cruiser SB, voor een beperkt deel van Nederland. Voor dat laatste heeft Cosun gekeken naar die gebieden waar de insectendruk het hoogst is en waar bestrijding met andere middelen niet succesvol is. Cosun roept de overheid op de vrijstelling snel te verlenen. Het is vijf voor twaalf: bietentelers krijgen deze week de uitnodiging voor de online zaadbestelling van Suiker Unie.
Noodsituatie
De Europese Commissie heeft eind april besloten om de toelating van neonicotinoïden in het pillenzaad voor de suikerbietenteelt met onmiddellijke ingang in te trekken. Dit heeft grote gevolgen voor bietenteelt, met name op het gebied van insectenbestrijding. De Lugt vindt dat er sprake is van een noodsituatie. „Verschillende Europese landen hebben die noodzaak inmiddels erkend en een vrijstelling verleend, waaronder de grote bietenlanden Polen en België.”
Cosun verwacht dat er binnen drie jaar alternatieve mogelijkheden zijn voor de bestrijding van plaaginsecten. Daarvoor is het lopende onderzoek fors uitgebreid. Voor een duurzame beheersing van vergelingsvirussen is de beschikbaarheid van rassen met resistentie tegen deze virussen nodig. Voor deze ontwikkeling is meer tijd nodig.
Gelijk speelveld
Cosun roept de Nederlandse overheid op om oog te hebben voor de belangen van de suikersector en de bietentelers in het bijzonder, en te strijden voor een gelijk speelveld in Europa. Ongelijke regels geven ongelijke mogelijkheden en ongelijke uitkomsten. Daarom doet Cosun nu opnieuw een dringend beroep op het ministerie van LNV om ook in Nederland voor de komende jaren vrijstellingen te verlenen. „Het is toch onvoorstelbaar dat andere landen binnen de EU inclusief België, waar sprake is van een vergelijkbare situatie in de bietenteelt, wel de middelen krijgen om schadelijke insecten te beheersen, terwijl wij in Nederland met lege handen staan.”