Bodem rode draad bij rassenkeuze suikerbieten
Bij het bepalen van het juiste bietenras is de resistentiekeuze essentieel. Deze hangt af van de mogelijk te verwachten ziekten en plagen op het betreffende perceel. Zo luidt bij een verhoogd risico op rhizoctonia of bij mais, meerjarig grasland, bolgewassen of groente als voorvrucht, het IRS advies te kiezen voor rhizoctoniaresistentierassen. Bij de geringste aanwezigheid (of vermoeden) van bietencysteaaltjes adviseert het IRS te kiezen voor een ras met bietencysteaaltjesresistentie. Bij een combinatie van rhizoctonia en bietencysteaaltjes dient een keuze te worden gemaakt uit rassen met zowel rhizoctonia- als bietencysteaaltjesresistentie. Telers met percelen waar zich geen rhizoctonia of bietencysteaaltjes in de bodem bevinden, kunnen een ras uit de lijst kiezen zonder deze resistenties. Telers met percelen die bij de vorige bietenteelt kampten met rhizomaniesymptomen of zijn gelegen in Flevoland, Hoeksche Waard, Tholen, St. Philipsland of op de West Brabantse-klei krijgen van het IRS het advies te kiezen voor een aanvullende rhizomanieresistentie.
Andere keuzeopties
Na de juiste resistentiekeuze is de tweede stap te kiezen voor een ras met een hoge financiële opbrengst. Met betrekking tot de gevoeligheid voor het optreden van aantasting door cercospora, stemphylium of andere bladschimmels zijn er momenteel nog onvoldoende betrouwbare gegevens beschikbaar om een passend rasadvies te kunnen geven. In het algemeen hebben de huidige aanbevolen rassen een goede schieterresistentie. In dit kader adviseert het IRS wel om de rhizoctoniarassen en het ras Annelaura KWS niet te vroeg te zaaien. Onder ongunstige omstandigheden kunnen alle rassen schieten.
Nieuwe module
Bietentelers kunnen ook advies krijgen over de resistentiekeuze door op het ledenportaal gebruik te maken van een nieuwe module die Suiker Unie en IRS dit jaar hebben ontwikkeld. Bij de zaadbestelling via het ledenportaal wordt de teler gevraagd om het perceel of de percelen aan te klikken waar volgend jaar de bieten zijn gepland. Op basis van gegevens uit Unitip en openbare gegevens die over het betreffende perceel bekend zijn, krijgt de teler een aanbeveling voor de benodigde resistentie(s).
Toegelaten middelen
Schade door insecten is te beperken door gebruik te maken van pillenzaad met insecticide. Omdat de middelen Sombrero en Poncho Beta niet meer zijn toegelaten in de bietenteel, kan alleen gekozen worden voor het insecticide Force. Houd er rekening mee dat de werking van Force niet vergelijkbaar is met Sombrero of Poncho Beta. Force is effectief tegen bepaalde bodeminsecten, maar heeft geen werking tegen bovengrondse insecten zoals bladluizen. Tenslotte adviseert het IRS om niet meer zaad te bestellen dan nodig is. Verder mag geen oud zaad meer worden gebruikt wat niet op de voorgeschreven wijze is bewaard of wat Sombrero of Poncho Beta bevat. Vanaf 2020 mag met thiram behandeld zaad niet meer worden gebruikt.