‘Erwinia te lijf met gezond én boerenverstand’
Erwinia blijft een lastig probleem voor de Nederlandse pootaardappelsector. Ze hanteert de strengste Erwinia-norm in Europa. Desondanks lukt het de sector maar ten dele om Erwinia beter onder controle te krijgen. Het aantal latente besmettingen daalt niet, ondanks dat steeds meer pootaardappelen worden getest op de bacterieziekte. Daarmee vormt Erwinia een toenemende bedreiging voor de Nederlandse pootaardappelteelt. Steeds meer partijen pootaardappelen worden afgekeurd als gevolg van aantasting door deze rot veroorzakende ziekte. Dat er actie moet worden genomen is nu wel duidelijk. Daartoe is de stuurgroep Plan van Aanpak Erwinia in het leven geroepen. De ambities van deze stuurgroep zijn helder: de schade die pootgoedtelers leiden als gevolg van Erwinia moet worden gehalveerd en de pootgoedeindgebruikers in ons land kunnen de problematiek beheersen. Om in dit kader activiteiten te inventariseren voor de programmering 2019, vond afgelopen week in Nijkerk een brainstormsessie plaats.
Teeltmanagement
Tijdens de bijeenkomst werd gesteld dat eenvoudig goed teeltmanagement, gericht op het voorkomen van besmettingen, leidt tot kwalitatief hoogwaardig pootgoed zonder grote problemen met deze bacterieziekte. Helaas wordt dan wel ingeleverd op kilo-opbrengst en wordt deze extra kwaliteit niet altijd in een plus in het verdienmodel vertaald. Desalniettemin hebben de afnemers recht op topkwaliteit en moet het wat waard zijn om als pootgoedteler managementkeuzes te maken die daarop zijn gericht.
Zevenkoppig monster
Erwinia is een zevenkoppig monster met veel verschillende gezichten. Volgens Jeroen Kloos bleken veel workshopdeelnemers zich te kunnen vinden in deze metafoor. Als je er een in de hand lijkt te hebben, steekt een andere weer de kop op, die het de sector lastig maakt. Volgens de aanwezigen is het een utopie om te denken dat er bacterievrij kan worden geteeld. Het is een leren leven met elkaar in co-existentie. Daarbij werd ook gewezen op de teelt van miniknollen in een kas. Daar zijn de omstandigheden zodanig, dat het logisch lijkt dat de bacterie zich daar kan handhaven. Partijen miniknollen die werden onderzocht, bleken echter vrij te zijn. Algemeen werd gesteld dat als je de pootgoedkolom wilt schoonmaken je aan de bovenste trede zal moeten beginnen met vegen.
Plan van Aanpak Erwinia
Het initiatief van het Plan van Aanpak Erwinia om een PPS te initiëren naar de oorsprong van de eerste bacteriebesmettingen van miniknollen, ondervindt volgens Jeroen Kloos veel steun. Aan het eind van de bijeenkomst brachten de deelnemers tal van mogelijkheden in die door het Plan van Aanpak Erwinia kunnen worden opgepakt.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: LTO Noord, Akkerwijzer.nl