Kiemproef bewijst zeker dit bewaarseizoen zijn waarde in de uien
Schot is dit bewaarseizoen een grote bedreiging in de uien. Door de droogte zijn MH-behandelinggen niet overal even goed in de uien opgenomen en onder telers is her en der dan ook zorg over de kiemrust van hun partijen. De kiemproef - uien op potgrond zetten - kan hierin uitkomst bieden. Zijn de uien in deze proef onrustig, dan kan dit voor de teler voldoende reden zijn om zijn partij eerder te verkopen. Accountmanager Tom Langenberg van De Groot en Slot verwacht dan ook dat er dit najaar beduidend meer kiemproeven zijn uitgevoerd bij uientelers. Partijen die verdacht leken, al dan niet in de kiemproef, zijn eerder verkocht dan normaal.
Ook telers binnen de Studiegroep Uitmuntend, voornamelijk afkomstig uit de Noordoostpolder, hebben deze proef gedaan. Ze hebben hiervoor vijftien partijen met uien op potgrond gezet. Na vier weken op kamertemperatuur te hebben gestaan, zijn de uien gecontroleerd op hun kiemrust. Deze telers konden over het geheel opgelucht adem halen: de resultaten vielen niet tegen, zegt Langenberg. „We hadden meer schot verwacht.” Dit is volgens hem met name te danken aan het feit dat de meeste telers in de Noordoostpolder hun gewas kunnen beregenen.
Onder de vijftien partijen in de kiemproef was één biologisch monster dat onder dezelfde omstandigheden is bewaard als de gangbare, om zo de ontwikkelingen bij niet-behandelde uien te laten zien. Het was dan ook geen verrassing dat op deze onbehandelde partij veel groen loof groeide. „Dit toont maar weer eens aan dat je een MH-bespuiting niet voor niets doet”, aldus Wendy Hilhorst van De Groot en Slot.