Oproep Cibe voor behoud onmisbare onkruidbestrijders in Europese bietenteelt
De toelating van fenmedifam en desmedifam (de belangrijkste bestanddelen van onder meer producten met de merknaam Betanal) dreigt te vervallen. Op basis van voorlopige criteria hebben deze stoffen mogelijk een hormoonverstorende werking. Op basis van de definitieve criteria lijkt dit niet het geval te zijn, meldt Cosun in zijn ledenblad. Vanuit onder meer de Nederlandse overheid is gevraagd om de definitieve beoordeling af te wachten. Niettemin zet de Europese Commissie in op een verbod van deze stoffen.
In eigen woorden
Volgens secretaris Jan Willem van Roessel van de raad van beheer van Cosun leeft bij de Europese Commissie het idee dat er voldoende alternatieven zijn voor deze herbiciden, omdat de commissie tot nu toe weinig berichten heeft gehad over een mogelijke onmisbaarheid van deze middelen. Daarom vraagt het Cibe de bietentelers Europabreed de Europese Commissie te laten weten waarom deze herbiciden belangrijk zijn voor de bietenteelt. Cibe heeft gekozen hiervoor geen standaardbrief aan te maken die boeren kunnen ondertekenen. „Dat ziet de commissie als één brief. Telers moeten in hun eigen woorden aangeven wat het wegvallen van deze middelen betekent voor hun eigen bedrijf.” Dit kan gewoon in het Nederlands.
De discussie over de toelating van fenmedifam en desmedifam stond gisteren en vandaag op de rol voor het Permanente comité voor planten, dieren, voeding en voer (SCoPAFF). Besluitvorming hierover volgt later.
Geen opgebruiktermijn
Na het verbod op bietenzaad dat is gecoat met neonicotinoïden is dit een nieuwe tegenvaller voor de bietenteelt, vindt Van Roessel. „Als stoffen echt gevaarlijk zijn voor mens of milieu dan snap ik dat we er van af moeten. Maar ik heb het idee dat deze verboden de wereld niet helpen. En toch dreigt het te gebeuren.” Wat extra steekt is dat ook een opgebruiktermijn de sector niet is gegeven: neonicotinoïden zijn per 19 december verboden. „Daardoor krijgen we nog minder tijd om te zoeken naar alternatieven.”
Bietentelers die naar de Europese Commissie willen reageren op het dreigende verbod op fenmedifam en desmedifam kunnen hun brief mailen naar: secretariaat.rvb@cosun.com