Uiennoteringen onveranderd in stabiele markt
Met de veelzeggende omschrijving ‘de boer zit vast in het zadel’ is duidelijk dat er bij de telers met uien achter de eigen plank, geen druk is om handel te drijven tegen lagere prijzen. De mindere partijen zijn inmiddels wel weg.
Terwijl de verwerkers in de afgelopen weken nog volop hebben gedraaid, lijkt het in de komende twee weken wel een stuk rustiger te worden. Er wordt nog wel gewerkt met standaardorders, maar extra vraag wordt in de komende weken niet meer verwacht. De export heeft voornamelijk alleen nog maar Afrika als bestemming. De handel naar Azië en Midden-Amerika vlot niet echt meer. In januari en februari wordt er ook wel weer vraag vanuit Europa verwacht.
De export kwam in week 45 t/m 47 uit op een volume van respectievelijk: 26.376 ton, 26.958 ton en 24.886 ton. De verwachting is dat eind dit jaar zo’n 550.000 ton uien over de grens is getransporteerd. Met een resterend volume van zo’n 250.000 ton en normaal gesproken een doorloop tot week 26 (juni 2019), blijft er voor komend jaar nog slechts een wekelijks volume van 9.600 ton over. Daarmee zullen er zeker niet voldoende Nederlandse uien beschikbaar zijn om de exportmarkt tot het eind te kunnen bedienen. De extra uitgezaaide winteruien, de vroege plantuien en uien vanuit landen als China en later in de tijd ook Nieuw-Zeeland, moeten het verwachte uientekort voor export verkleinen.