Nieuwe parameters geven meer inzicht in bodemleven
Op de ‘Bemestingswijzer’, zoals de uitslag van de bodemanalyse wordt genoemd, komen drie biologische kengetallen: De microbiële biomassa, de microbiële activiteit en de ratio schimmels en bacteriën.
De nieuwe kengetallen worden bepaald aan de hand van de ‘PLFA-bepaling’. Deze zogenoemde fosfolipidenvetzuren zijn in alle levende organismen aanwezig en worden in de bodem snel afgebroken als de micro-organismen dood gaan. Eurofins geeft aan dat wat er via de PLFA-bepaling wordt gemeten daarom altijd betrekking heeft op levend bodemleven. „Er is internationaal veel onderzoek gedaan naar deze methode en daarover is veel gepubliceerd. Dat maakt het mogelijk om de gevonden resultaten te beoordelen.”
In bestaande onderzoeken die laboratoria gebruiken wordt bodemleven veelal bepaald via microscopisch onderzoek. Deze methoden zijn volgens het agrarisch laboratorium relatief bewerkelijk en brengen vaak slechts een klein deel van het bodemleven in kaart. Dit in tegenstelling tot de nieuwe bepalingen.
‘Gericht maatregelen nemen’
Veehouders en akkerbouwers kunnen met deze kengetallen gerichte maatregelen om de bodemkwaliteit in stand te houden of te verbeteren. Eurofins noemt daarbij als maatregelen; minder ploegen, aanvullen met organische mest of bemesten met een kalkhoudende meststof bij lage pH-gronden. Daarnaast ziet het laboratorium de mogelijkheid om bodemverbeteraars gerichter in te zetten.