Neonicotinoïden vanaf vandaag officieel verboden: lobby voor vrijstelling gaat door
De bestelling van het bietenzaad is al goed op gang gekomen en Cosun verwacht dan ook nog voor de kerst de bulk van de bestellingen binnen te hebben. Bietentelers kunnen nog tot 5 januari hun bestelformulier indienen.
Fors meer Force besteld
Over hoe de verhoudingen liggen kan Gert Sikken van Cosun nog geen concrete uitspraak doen, maar duidelijk is al wel dat er beduidend meer bietenzaad dat is gecoat met Force is besteld. Na het aangekondigde verbod op met neonicotinoïden gecoat zaad lag het in de lijn der verwachtingen dat meer bietentelers voor Force zouden kiezen als alternatief.
Force is slechts tot op zekere hoogte een alternatief voor de neonicotinoïden, benadrukt het bieteninstituut IRS. Dit insecticide in het pillenzaad werkt tegen bodeminsecten (ondergrondse bietenkevers, ritnaalden, wortelduizendpoten, miljoenpoten, ondergrondse springstaarten en emelten). Maar helaas werkt het niet zo goed als de neonicotinoïden. Is er niet gekozen voor met Force gecoat zaad dan zijn er later geen mogelijkheden meer om in te grijpen tegen bodeminsecten.
Natuurlijke vijanden
Voor bladinsecten zijn er de pyrethroïden, de natuurlijke vijanden van de groene perzikbladluis en telers kunnen ingrijpen met Calypso, Teppeki of Pirimor. Maar telers moeten pyrethroïden alleen inzetten als de problemen heel groot zijn. Ze doden namelijk ook de natuurlijke vijanden van bietenvliegen en bladluizen. Daarmee creëer je dus een veel groter probleem.
De vrijstelling voor bietenzaad met neonicotinoïden was aangevraagd voor een beperkt deel van Nederland. Voor dat laatste heeft Cosun gekeken naar die gebieden waar de insectendruk het hoogst is en waar bestrijding met andere middelen niet succesvol is.
Pilleren ook verboden
Naast het bezitten en telen van met neonicotinoïden gecoat zaad is ook het pilleren zelf met ingang van vandaag verboden. Tenzij dit plaatsvindt in een land waar een vrijstelling is verleend. Verschillende landen hebben geprobeerd een ontheffing te krijgen voor het pilleren, maar die inzet heeft tot nu toe weinig resultaat gehad: in ieder geval België heeft een vrijstelling voor het pilleren. Dat betekent dat voor zover bekend alleen SesVanderHave (gevestigd in België) de rechten om zaad te pilleren. Andere kweekbedrijven, waaronder Strube hebben een specifieke ontheffingsaanvraag in thuisland Duitsland aangekaart. Dit biedt wellicht nog mogelijkheden. Duidelijk is echter wel dat het onmogelijk wordt om alle bestellingen voor met neonics gecoat zaad te honoreren.
Telers kunnen bietenzaad met een neonics-coating afvoeren als bedrijfsafval. Het gaat om restzaad met Sombrero en/of Poncho Beta van 2018. Sikken roept telers met nadruk op dit komend voorjaar niet in te zaaien. „Doe dat niet, want je neemt een risico. Dit zaad is verboden.” Telers die dit toch doen lopen het risico op intrekking van het voedselveiligheidscertificaat.