Biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw in ontwikkeling
Deze monitor helpt akkerbouwers om de biodiversiteit op en om hun bedrijven te versterken en kan een basis bieden voor beloning van hun prestaties. Provincie Groningen is aanjager van de eerste stap; het opstellen van een gezamenlijk plan van aanpak. Het is de bedoeling om biodiversiteitsmonitor akkerbouw over twee jaar landelijk te kunnen toepassen.
Wetenschappelijke ondebouwing
Volgens de drie samenwerkende organisaties helpt de biodiversiteitsmonitor ketenpartijen en andere belanghebbenden bij het belonen van boeren voor hun bijdrage aan natuur. Zo wordt het voor boeren aantrekkelijker om de omslag te maken naar een natuurvriendelijke bedrijfsvoering, waarin akkerbouwers kunnen profiteren van de diensten die de natuur levert, zoals een gezonde bodem, voldoende schoon water en bestuivende insecten. De nog te ontwikkelen monitor bevat concrete meetindicatoren (KPI’s), bijvoorbeeld percentage bodembedekking en inzet gewasbescherming, die de invloed van een individueel bedrijf op de biodiversiteit in kaart brengt. Matthé Elema, directeur BO Akkerbouw: „Met een feitelijke, objectieve en wetenschappelijk onderbouwde manier van meten wordt straks bepaald in hoeverre de biodiversiteit wordt versterkt.” De komende twee jaar wordt door middel van onderzoek en praktijkproeven deze set van indicatoren ontwikkeld.
Beloning
Door prestaties van boeren meetbaar te maken, kunnen zij worden beloond voor hun bijdrage aan herstel van biodiversiteit. Volgens Elema kan dat belonen heel divers. „Belonen kan via de verschillende ketens, maar dit kan ook via de bank met een korting op de rente of via het GLB. Maar het begint altijd wel met het kunnen meten of een bepaalde prestatie ook is geleverd en in hoeverre de biodiversiteit er op vooruit is gegaan.” Volgens de ontwikkelaars van de biodiversiteitsmonitor biedt dit zowel de boer als de natuur een gezond toekomstperspectief en zorgt het er voor dat akkerbouwer onderdeel kan worden van de oplossing. Middels pilots willen de organisaties volgens Elema in de komende twee jaar draagvlak creeëren bij boeren, ketenpartijen, de overheid, maatschappelijke organisaties en de wetenschap. „Wij willen KPI’s hebben die wetenschappelijk zijn onderbouwd. In de loop van 2019 starten we met de uitvoering.”