Tarweprijs kan op korte termijn een wending nemen
Egypte kocht donderdag in een tender 120.000 ton tarwe van Roemenië en Oekraïne voor een gemiddelde prijs van 263,9 dollar/ton inclusief vracht. De prijs was 6 dollar/ton hoger dan de tender van vorige week. Rusland was voor het eerst in dit seizoen te duur om te leveren. De goedkoopste Russische offerte was 8 dollar/ton hoger dan vorige week. Rusland domineerde dit seizoen de Egyptische tenders. Maar de hogere prijzen en minder vrachten van de Russische graanbedrijven reflecteert de onzekerheid van al of niet ingrijpen van de Russische autoriteiten, hogere binnenlandse graanprijzen en de potentiele logistieke problemen met invallend winterweer.
Russische export
De graanmarkten wachten op de uitkomst van het overleg van de Russische autoriteiten met de graanhandel dat vandaag (21 december) gepland staat. Regulering van de export lijkt steeds dichterbij te komen, waardoor de Russische export beperkt kan worden. Een exportbeperking kan een gunstig effect hebben op de Westerse export die dit seizoen sterkt teleurstelt. De Europese export bijvoorbeeld van 1 juli tot en met 14 december is 7,5 miljoen ton en staat 1,5 miljoen achter ten opzichte van vorig jaar. Argentinië laat zich de laatste maanden sterk zien op de internationale markt. Het land heeft een sterk groeiseizoen achter de rug maar recent heeft overvloedige neerslag de kwaliteit van de tarwe behoorlijk onder druk gezet. Het kan een negatief effect hebben op de exportprijs. De euro/dollarkoers bereikte eind november met 1,129 de laagste stand van het afgelopen jaar. Daarna heeft de euro weer enigszins aan waarde gewonnen. Donderdag stond er weer 1,145 op de borden. Een duurdere euro ten opzichte van de dollar is een nadeel voor de Europese export ten opzichte van de VS.
Steun voor olieprijzen
De OPEC-landen en Rusland proberen met productiebeperkingen de olieprijs te ondersteunen om zo deze markt weer in balans te brengen. Maar het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht in 2019 nog steeds een overaanbod. Lage olieprijzen zijn weer negatief voor de grondstoffen die gebruikt worden voor de biobrandstoffen.