Vavi: Geen sprake van tonnagecontracten zonder overmachtsclausule
Eerder deze week stelde Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur bij Abab Accountants dat de industrie over zou willen gaan naar de situatie in België waar met tonnagecontracten wordt gewerkt. Brunt ontkent dat daar plannen voor zijn. „Er is van onze kant geen enkele intentie om tonnagecontracten in de markt te zetten.”
Innovatie stimuleren
„We zijn in overleg met de landbouworganisaties maar dat gaat meer over de contracten op langere termijn.” Onderwerpen hierbij zijn onder meer hoe de partijen samen kunnen werken aan een toekomstbestendige aardappelteelt en hoe innovatie in de sector gestimuleerd kan worden.
Ook de overmachtsclausule verdwijnt niet, zegt Brunt. „En er worden niet voor rekening van de teler nieuwe aardappelen aangekocht als hij niet aan zijn contract kan voldoen.” Wel wordt in zo’n geval bekeken of er sprake is van overmacht of moedwil.
Risicoprofiel
Fabrieken en telers kunnen individueel wel afspraken maken over tonnagecontracten. „Maar ik heb geen signalen dat dat aan de orde is bij de fabrieken.” Ook over eventuele meeleveraardappelen kunnen individuele afspraken worden gemaakt. De Vavi is in 1991 juist bewust overgestapt op hectarecontracten, omdat deze vorm beter aansloot bij het risicoprofiel van de telers. „Er is nu geen aanleiding om dat weer anders te doen.”
In België is gekozen voor tonnagecontracten. Volgens Brunt komt dit onder meer doordat de verwerkende industrie in Nederland al wat volwassener is dan in België. „Ik sluit niet uit dat zij in de toekomst ook op hectarecontracten overstappen.”
NAV wil overleg met Vavi
Nu de Vavi het plan voor tonnagecontracten zonder overmachtsclausule ontkent, wil NAV-voorzitter Teun de Jong wel graag met de verwerkende industrie om tafel. „Wellicht is het een proefballonnetje geweest. Indien de Vavi de berichtgeving kan ontkrachten én verder met de NAV wil spreken over de leveringsvoorwaarden, houden wij ons ten allen tijde beschikbaar.” De Jong benadrukt dat zowel de boeren als de industrie investeren in een gezonde bedrijfstak. „Maar dan moet ook de boer een goede boterham kunnen verdienen en anders houdt het op.” Als voorbeeld wijst de NAV-voorzitter op 2017. „Door het hoge percentage contracten was er met prijzen op veevoerniveau totaal geen sprake van markt. Dat moet echt anders.”
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Beeld: Agrio