Klimaatakkoord: ruim 2,5 Mton CO2-reductie voor landbouw in 2030
Volgens het ontwerpakkoord moet de veehouderij de komende jaren de uitstoot van CO2 met 1 Mton terugdringen. Aanpassingen van het landbouwgebruik zal de uitstoot met nog eens 1,5 Mton reduceren. De agrarische sector gaat echter een stapje verder. Het heeft zichzelf de ambitie opgelegd om in 2030 6 Mton CO2 minder uit te stoten; een grotere reductie dan de 3,5 Mton CO2 die de Klimaattafel Landbouw en Landgebruik als opdracht kreeg.
Melkveesector
De melkveehouderij neemt volgens het ontwerpklimaatakkoord maatregelen voor het verminderen van broeikasgasemissies (CO2, methaan en lachgas), het vastleggen van CO2, energiebesparing en de productie van duurzame energie. Dit doet de sector onder andere op het gebied van ‘Dier en Voeding’ en ‘Mestopslag en Bemesting’. Dit moet leiden tot een reductie van de methaanemissie in 2030 met 0,8 Mton CO2-eq. Bij mestverwerking wordt rekening gehouden met verbetering van de bodemvruchtbaarheid.
Daarnaast gaat de melkveehouderij inspanningen leveren op de gebieden ‘Bodem en Gewas’, ‘Energiebesparing’ en ‘Productie van duurzame energie’ waarmee de broeikasgasemissies verminderd kunnen worden met 0,8 Mton CO2-eq in 2030. Ook de afhankelijkheid van de import van eiwitrijk krachtvoer uit het buienland zal door het advies van de Commissie Grondgebondenheid afnemen. Dit levert klimaatmaatwinst op in het buitenland. Het effect hiervan wordt geschat op circa 1 Mton CO2-eq in 2030. Dit alles moeten volgens het rapport leiden tot een klimaatverantwoorde zuivelsector en een energieneutrale melkveehouderij in 2030.
Varkenshouderij
Voor de varkenshouderij zal de opkoop van rechten, de introductie van nieuw diervoer als insecten, verbeteren van emissieuitstoot van stallen en mestverwerking tot een reductie van1,3 Mton CO2 leiden.
Bodemdaling
Aanpak van de bodemdaling van de veenweide zal volgens het rapport een reductie opleveren van 1 Mton CO2. Het minder scheuren van grasland, minder ploegen en het handhaven van blijvend grasland nog eens met 0,5 Mton.
Dit alles is nog een plan. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat de komende tijd de plannen doorrekenen. „Het oordeel van PBL is heilig; als zij zeggen dat het niet klopt wordt het aangepast, beter uitgekristaliseerd of zelfs weggegooid”, zo meldt Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad dat de doelstellingen formuleerde. LTO laat in een reactie weten dat het belangrijk vindt dat er voldoende financiële en beleidsruimte komt om de ambities waar te maken.
Niet ondertekend
Vijf milieuorganisaties, werknemersvereniging FNV en een organisatie voor duurzaam ondernemen hebben het akkoord niet ondertekend. De organisaties zijn vooral ontevreden over de voorstellen op het vlak van de industrie. Het bedrijfsleven zou volgens hen zwaarder moeten worden aangepakt voor de vervuiling van het klimaat met CO2. „Jammer dat ze zijn afgehaakt”, zegt Ed Neijpels, voorzitter van het Klimaatberaad. „Jammer dat het op het laatste moment is gebeurd. Wij zijn wel blij met de bijdragen die milieuorganisaties hebben geleverd. De groene vingerafdrukken staan op heel veel pagina’s van dit akkoord. Ze vinden het wel goed, maar niet goed genoeg.”