Graanvoorraden blijven maar stijgen
De graanoogstprognoses werden de afgelopen week opnieuw verhoogd, meldt Agrifim in zijn wekelijkse update. Zo verhoogde de Europese Commissie de oogstprognose voor dit seizoen (2014-2015) opnieuw waardoor de theoretische graanvoorraad op 30 juni 2015 zal stijgen 9 weken graanconsumptie.
Bij aanvang van dit graanseizoen waren de voorraden nog goed voor 6,6 weken consumptie. Ook de wereldgraanbalans voorziet in een stijging van de wereldgraanvoorraden in 2015.
Als gevolg van de recordoogsten van de laatste twee seizoenen zijn de graanvoorraden weliswaar op een recordniveau maar door de stijging van het verbruik is deze enorme graanvoorraad slechts voldoende voor 11,4 weken consumptie.
Prijzen, tarwe, gerst en maïs
Ook op de fysieke markten zagen we deze week dalende graannoteringen. Voor directe levering daalden de tarwenoteringen met 4, de gerstnoteringen met 3 en maïsnoteringen met 1 euro/ton. Voor de levering op termijn daalden de tarwe-, gerst- en maïs noteringen met respectievelijk 6,1 en 3 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
De afgelopen maanden werden er steeds maar weer dalende sojanoteringen voorspeld maar tot nu toe is hiervan nog weinig terecht gekomen. Wat zijn hiervan de oorzaken. De sojaprijzen in de markt worden bepaald door de termijnmarkt in Chicago (CBOT).
Om tot de prijzen te komen op de fysieke markt worden deze termijnnoteringen ‘gecorrigeerd’ met een aantal factoren zoals de vrachtkosten, de valutakoersen en de beschikbaarheid. Het is vooral de koers van euro/dollar die roet in het eten gooit.
Hoge sojaprijzen
De laatste maanden is de koers euro/dollar flink lager geworden waardoor er meer euro’s nodig zijn om dezelfde hoeveelheid dollars te kopen. Hierdoor stijgen de prijzen.
Door de hoge sojaprijzen blijft ook de prijs van raapschroot relatief hoog. De situatie op de makt is krap want door de lage marges voor het pletten van raap wordt er weinig raapzaad verwerkt. Daarentegen blijft de vraag voor directe levering hoog.
Prijzen soja en raap
Op de fysieke markt zagen we deze week weinig beweging in de sojanoteringen. Zowel voor directe levering als voor de levering op termijn bleven de sojanotering gelijk. De raapnoteringen daalden met 4 euro/ton.
Koers euro/dollar
Aan de vrije val van de koers van de euro leek deze week een einde te zijn gekomen. De koers van de euro werd iets sterker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 30 januari noteerde de koers 1,1362 tegen 1,1235 de week ervoor wat 0,0127 hoger is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Fenneke Wiepkema