Schouten: Vanaf 2021 alle mest uitrijden met GPS
In een brief die Schouten naar de Tweede Kamer stuurde, ging de minister uitvoerig in op het verbod van de sleepvoetbemester op klei- en veengronden. Tussen de regels door deed de minister ook melding ‘dat het streven is per 1 januari 2021 alle mestaanwendapparatuur te voorzien van digitale apparatuur voor verantwoording en monitoring.’
Niet alleen verdunde mest op klei- en veen
Deze zinsnede lijkt in eerste instantie in verband te staan met het toedienen van met water verdunde mest, als alternatief voor de sleepvoet. Maar uit een eerder gehouden bijeenkomst van sectorpartijen met het ministerie werd deze zienswijze ook al naar voren gebracht. Volgens Hans Verkerk van loonwerkersorganisatie Cumela, die bij deze bijeenkomst aanwezig was, is het duidelijk de bedoeling dat vanaf 1 januari 2021 alle mest wordt uitgereden met behulp van digitale apparatuur voor verantwoording en monitoring. Dus niet alleen verdunde mest op klei en veengronden. „Dit betekent, vergelijkbaar met de vrachtwagens, dat de bemester wordt voorzien van apparatuur die aangeeft waar deze zich bevindt, waarbij ook de hoeveelheid die wordt toegediend wordt vastgelegd. Daarbij wordt ook gesproken over de mogelijkheid om via NIR (nabije infrarood) de hoeveelheid stikstof en fosfaat vast te leggen”, meldt Verkerk aan vakblad Grondig.
Forse investering
De maatregel zou de ruimte voor veehouders beperken om de mestgift per hectare zelf te bepalen. Daar komt bij dat loonwerkers en veehouders die zelf mest uitrijden, moeten investeren in dure apparatuur. Het gevolg is dat veel veehouders zich gedwongen voelen om de mest door de loonwerker te laten uitrijden.
Reactie LTO
LTO is verrast over de manier waarop de minister doet overkomen alsof vanaf 2021 alle mest via GPS moet worden uitgereden. „Met de verschillende partijen en het ministerie is er wel over monitoring van mest uitrijden gesproken. Maar dit is helemaal niet uitgekristalliseerd. Als dit een proefbalonnetje is, dan is dit een vreemde manier om het op deze manier te communiceren”, laat Claude van Dongen van LTO weten. „Wij staan er dan ook niet achter. Ze weten op de weg nog niet eens precies waar welke hoeveelheden gevaarlijke chemische stoffen zich bevinden. Dan kunnen ze ons dit ook niet opleggen.”
De portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit geeft aan dat dit jaar gesprekken over herziening van het mestbeleid worden gevoerd. „Dan is het ook van belang om te kijken welke verantwoording van handelen bij de benodigde beleidsruimte past. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”