Extra stikstof aanwending bij bovengemiddelde gewasopbrengsten
Een akkerbouwer die meedoet met de stikstofdifferentiatie mag extra stikstof gebruiken. De extra norm per hectare per jaar is voor suikerbieten 15 kg, fritesaardappelen 30 kg, wintertarwe: 15 kg, zomertarwe en wintergerst 20 kg en zomergerst 30 kg.
Voorwaarden
Een akkerbouwer die hiervoor voor de hogere stikstofnorm in aanmerking wil komen moet aan de enkele voorwaarden voldoen. Zo dient hij suikerbieten, fritesaardappelen, wintertarwe, zomertarwe, wintergerst of zomergerst op kleigrond te telen. De in aanmerking komende aardappelrassen staan op RVO.nl in de tabel 1c ‘Fritesaardappelrassen stikstofdifferentiatie op klei’. Deze gewassen levert de teler zelf of via een gespecialiseerd sorteerbedrijf aan de verwerkende industrie. Deze maakt van de tarwe en gerst producten voor menselijke of dierlijke consumptie en van suikerbieten of fritesaardappelen, producten voor menselijke consumptie. De gewasopbrengst was voor suikerbieten, fritesaardappelen, wintertarwe, zomertarwe, wintergerst of zomergerst de afgelopen drie jaar bovengemiddeld. Voor wintertarwe en wintergerst meer dan 9 ton/ha, voor zomertarwe 8 ton, voor zomergerst 7 ton, voor suikerbieten meer dan 75 ton en voor aardappelen meer dan 50 ton/ha. De afnemer van het gewas mag op verzoek gegevens verstrekken over de afgenomen hoeveelheid. De teler dient zich voor 15 mei aan te melden en alle relevante gegevens te bewaren.
Geen equivalente maatregel
Akkerbouwers die zich hebben aangemeld voor de stikstofdifferentiatie, mogen voor dezelfde percelen geen gebruik maken van de equivalente maatregel met betrekking tot hogere stikstofgebruiksnorm voor grond met hogere opbrengsten in hetzelfde jaar. Op deze manier wordt een dubbele verhoging van de stikstofgebruiksnorm voor individuele percelen en daarmee negatieve milieueffecten voorkomen. Akkerbouwers die in aanmerking willen komen voor stikstofdifferentiatie kunnen zich tot en met 15 mei aanmelden op de pagina ‘Stikstofdifferentiatie' op mijn.rvo.nl.