Europese Commissie schiet zichzelf in de voet met Bijenrichtlijn
Al vijf jaar ligt er een concept Bijenrichtlijn voor het beoordelen van het effect van bestrijdingsmiddelen op bijen en hommels. Vooruitlopend op de definitieve vaststelling is die richtlijn gebruikt voor een verbod op het gebruik van neonicotinoiden (neonics), een groep bestrijdingsmiddelen die massale bijensterfte zou veroorzaken.
Vanuit de milieubeweging neemt de druk toe om de conceptrichtlijn definitief vast te stellen, zodat ook andere bestrijdingsmiddelen langs deze meetlat kunnen worden gelegd. Veel EU-lidstaten willen er niet aan, want dat zou ertoe leiden dat vrijwel alle bestrijdingsmiddelen, ook die in de biologische landbouw worden gebruikt, verboden zouden worden.
Onuitvoerbare richtlijn
Om uitsluitsel te kunnen geven over de mogelijke risico’s van neonics in de praktijk, ontwikkelde de Europese Voedselautoriteit EFSA in 2012 de Bijenrichtlijn voor veldstudies, maar volgens experts is die richtlijn onuitvoerbaar. Zo mag de sterfte in een bijenkolonie als gevolg van blootstelling aan een bestrijdingsmiddel niet hoger zijn dan 7 procent. Dat is onmogelijk vast te stellen als de natuurlijke sterfte van bijenvolken al varieert tussen 10 en de 20 procent. Om aan alle eisen van de Bijenrichtlijn te voldoen zou je een testgebied moeten hebben van bijna 450 vierkante kilometer en zou je alle bijen van een RFID-chip moeten voorzien om ze goed genoeg te kunnen volgen.
Lees het volledige artikel op Vork, een platform over en voor mensen die betrokken zijn bij de voedselketen
Tekst: Joost van Kasteren
Freelance wetenschapsjournalist met een landbouwkundige achtergrond. Hoofdredacteur van Vork
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief